Afbeelding

Aan de slag met wetenschap en technologie

Onderwijs 302 keer gelezen

VEGHEL | Ruim 600 leerkrachten, coördinatoren en leidinggevenden in het basisonderwijs lieten zich afgelopen woensdag inspireren op het gebied van wetenschap en technologie. Vijf onderwijsstichtingen (Skipov-Veghel, Skoso-Sint-Oedenrode, Skopos-Schijndel, OOG-diverse gemeenten en Kiem-Uden) hadden daarvoor de handen ineen geslagen. Een al jaren actieve werkgroep werkte de ambitieuze plannen uit.  

De razendsnelle digitalisering vraagt om aanpassingen in het onderwijs en hoe pak je dat aan?  Hoe breng je kinderen de zogenaamde 'vaardigheden van de 21ste eeuw' bij? Een onderzoekende houding, kritisch denken, verbeeldingskracht, probleemoplossend werken, digitale geletterdheid, om er maar een paar te noemen. Er moet focus komen op onderzoek doen, experimenteren en creativiteit. Noodzakelijk voor een inclusieve en innovatieve samenleving.
Op al deze vragen kwam woensdag niet een direct antwoord, maar de noodzaak om in hoog tempo met de nieuwste ontwikkelingen aan de slag te gaan werd via lezingen en workshops vrij duidelijk. Topvrouw Nienke Meijer van Fontys Hogescholen en professor Hanno van Keulen (onderzoeker programma TalentenKracht, Universiteit Utrecht, programmaleider bètatechniekonderwijs) lieten ieder op eigen wijze hun licht schijnen over wat de kinderen van nu in de toekomst te wachten staat en hoe het onderwijs daar op in zou moeten spelen. Veel beroepen die er nu nog zijn verdwijnen op korte termijn. Wat komt er voor in de plaats en welke vaardigheden moeten kinderen daar voor hebben?

Toekomst 
Allerlei workshops en een uitgebreide 'markt' met aanbieders van ontwikkelingen en materialen lieten de deelnemers 'proeven van stukjes toekomst'. Van deep level learning tot programmeren met Bomberbots, van bouwen met TomTecT tot 3D ontwerpen en printen. Er kon volop inspiratie worden opgedaan.
Een dergelijk aantal mensen logistiek en organisatorisch managen van 13.00 uur tot 19.30 uur had heel wat voeten in aarde. Dankzij de medewerking van de Pabo Veghel en het Fioretti College werd deze klip echter feilloos omzeild.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant