Patrick van Dijck uit Uden, Ton van Zoggel uit Schijndel, Frans van Outvorst uit Boekel en Triny van Rooij uit Veghel vertrekken op 29 januari.
Patrick van Dijck uit Uden, Ton van Zoggel uit Schijndel, Frans van Outvorst uit Boekel en Triny van Rooij uit Veghel vertrekken op 29 januari.
VIDEO

'Fijn om met tweeën in de auto te zitten, alleen is het té gevaarlijk'

Opmerkelijk 3.285 keer gelezen

VEGHEL | Expeditie Noordkaap staat voor 8000 kilometer puur avontuur. Tijdens deze 8-daagse toer komen de deelnemers op de mooiste plekken van Scandinavië met als hoogtepunt de Noordkaap. Aan de andere kant is het een helse tocht. Triny van Rooij uit Veghel, Ton van Zoggel uit Schijndel, Frans van Outvorst uit Boekel en Patrick van Dijck uit Uden doen mee en vertrekken op 29 januari richting Noorwegen.

De Noordkaap ligt op het eiland Magerøya wat het noordelijkste punt van Europa is, op 307 meter boven het niveau van de Arctische Oceaan. Om met de auto Magerøya te bezoeken, dient er een bijzondere tocht te worden afgelegd. "Op het laatste stuk rijdt er een sneeuwschuiver voor ons, want anders kom je er niet. Het is een geweldige tour", vertelt Triny enthousiast. Hij heeft er zin in: "Het is een avontuur vol spanning en gezelligheid."

Puzzel
De route die heren moeten afleggen kan niet van te voren worden ingegeven op de navigatie. "We krijgen dagelijks nieuwe coördinaten binnen. Dan begint de puzzel. De eerste dag en nacht is het vooral kilometers maken. Vorig jaar hadden we er toen al meer dan 2000 opzitten." Alle deelnemers worden via een GPS-systeem nauwlettend in de gaten gehouden vanuit Nederland. Dat is voor de veiligheid, maar ook omdat er een klein wedstrijdelement aan de tocht zit verbonden. "Er wordt een klassement bijgehouden", vertelt Patrick die samen in de auto stapt met Ton. "Je snelheid wordt ook gecontroleerd. We mogen niet meer dan vijf kilometer per uur te hard rijden. Doe je dat wel, word je direct gebeld en terecht gewezen." De organisatie heeft voor elke stop een tijd en kilometerstand bepaald die bij de deelnemers niet bekend is. "Eenmaal aangekomen op locatie geef je die gegevens door. Daarvoor krijg je punten. Hoe dichter bij het juiste getal, hoe beter", legt Ton uit.

Flessen bier
Voor de vier heren is het avontuur echter de belangrijkste drijfveer om mee te doen. "Ik heb er ontzettend veel zin in", aldus Triny. Frans vult aan: "De belevenis is het belangrijkst. De organisatie verdient er overigens geen geld aan. Alle opbrengsten gaan naar een goed doel." Ondanks dat beide teams beschikken over een auto (zie foto) waar je prima mee voor de dag kan komen, wordt er niet gestunt. "Opletten en wakker blijven is het belangrijkst. De wegen zijn vaak bevroren, maar dat went wel. Je moet alleen geen rare capriolen uithalen, want dan lig je in de greppel." Er wordt ook geregeld gewisseld van chauffeur. "Als iemand zit te knikkebollen achter het stuur krijgt hij een tik in zijn gezicht. Dan had er al gewisseld moeten worden", vertelt Triny.

Vertrouwen
De heren vertrekken op 29 januari vanuit Lichtenvoorde. 8 dagen later op 5 februari hopen ze veilig thuis te komen. "Het is fijn om met zijn tweeën in de auto te zitten, alleen is het té gevaarlijk. Je weet niet wat je gaat mee maken. Vertrouwen en elkaar mogen is essentieel", besluit het viertal.
Meer informatie over Expeditie Noordkaap? Kijk op: www.expeditie-noordkaap.nl.

Lees het hele verhaal in de Stadskrant Veghel en het Udens Weekblad van woensdag 18 januari.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant