Afbeelding

'Zes wethouders is grootheidswaanzin'

Politiek 515 keer gelezen

SINT-OEDENRODE | De zes wethouders die samen met de burgemeester het college van de gemeente Meierijstad gaan vormen, zijn vanavond geïnstalleerd. Dat gebeurde tijdens een raadsvergadering waarin de oppositiepartijen felle kritiek uitten op de keuze voor zes wethouders.

Onder grote publieke belangstelling werden Eus Witlox (Team Meierijstad), Jan Goijaarts (CDA), Harry van Rooijen (VVD), Eric van den Bogaard (Team Meierijstad), Coby van der Pas (CDA) en Menno Roozendaal (PvdA) benoemd en geïnstalleerd. Van de zes wethouders komen er drie uit Veghel (Jan Goijaarts, Harry van Rooijen en Eric van den Bogaard). De keuze voor zes fulltime wethouders viel bij de oppositie niet bepaald in goede aarde. Tijdens de bespreking van het coalitieakkoord uitten zij hun ongenoegen. 'Grootheidswaanzin', aldus Ruud Merks (SP), die zich afvroeg waarom er van de zes volledige banen geen zes 0,8 fte's konden worden gemaakt. "Van het geld dat je daarmee uitspaart, kun je veel goede dingen voor de gemeenschap doen. De coalitie maakt met deze keuze een valse start." Hart voor Schijndel sloot zich hierbij aan. "Dit deugt niet", aldus voorman Laurens van Voorst. "Het nieuwe college zit absurd ruim in haar jasje." Hij stelde voor om na twee jaar met vijf wethouders verder te gaan.
Ook Lijst Blanco plaatste vraagtekens bij het aantal van zes wethouders. 'Onbegrijpelijk', vond Thijs van Zutphen. D66 zei 'extra veel te verwachten' van een coalitie van een dergelijke omvang. Formateur Eus Witlox (Team Meierijstad) pareerde de kritiek met het argument dat een nieuwe gemeente extra inzet van wethouders vraagt. "Meierijstad moet op de kaart worden gezet, dat is een hele klus." Hij zei daarbij dat ook als er maar door twee partijen (CDA en Team) een coalitie was gevormd voor zes wethouders was gekozen. Daarmee ging hij in op de kritiek dat PvdA en VVD er 'alleen waren bijgehaald om de oppositie te verkleinen'.

Witlox, Van den Boogaard,  Gooijaarts en Van der Pas leggen de eed af.
Roozendaal en Van Rooijen leggen de gelofte af.
Burgemeester Marcel Fränzel.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant