Deken Vincent Blom stak, samen met burgemeester Marcel Fränzel en de oud-burgemeesters Jetty Eugster en Peter Maas, een grote kaars aan die de gemeente Meierijstad symboliseerde (Foto's: Antoinette van de Burgt).
Deken Vincent Blom stak, samen met burgemeester Marcel Fränzel en de oud-burgemeesters Jetty Eugster en Peter Maas, een grote kaars aan die de gemeente Meierijstad symboliseerde (Foto's: Antoinette van de Burgt).

Indrukwekkende eucharistieviering in Meierijstad

Religie 1.166 keer gelezen

EERDE | In het hart van Meierijstad, om precies te zijn in het kerkdorp Eerde, ging bisschop Gerard de Korte afgelopen zondag voor bij een indrukwekkende eucharistieviering. Deze vond plaats, in een goed gevulde en prachtig versierde kerk van de Sint Antonius Abt-geloofsgemeenschap, bij gelegenheid van de start van de nieuwe gemeente Meierijstad.

De bisschop werd tijdens de viering bijgestaan door de concelebranten deken Vincent Blom, pastoor Ard Smulders en de diakens Hans van Bemmel en Mari van der Heijden. Tevens waren aanwezig burgemeester Marcel Fränzel, de wethouders Coby van der Pas, Eus Witlox, Jan Goijaarts, Harry van Rooijen en Eric van den Bogaard en diverse leden van de gemeenteraad van de nieuwe gemeente. Verder gaven ook oud-burgemeester Jetty Eugster, van de voormalige gemeente Schijndel, en Peter Maas, van de vroegere gemeente Sint-Oedenrode, acte de présence. Bovendien waren er delegaties van de zusters Franciscanessen uit Veghel en de Zusters van Liefde uit Schijndel en leden van het interreligieus overleg present. Verder waren er talrijke belangstellenden aanwezig uit alle dertien kernen van de gemeente Meierijstad waaronder afgevaardigden van de lokale geloofsgemeenschappen en de dorps- en wijkraden.

'Goede samenwerking'
Het initiatief van de eucharistieviering komt van de dorpsraad van Eerde. Als thema was gekozen voor 'Geroepen tot dienen en verbinden'. Terwijl het orgel werd bespeeld door Norbert Bartelsman en het parochieel gemengd koor, onder leiding van Jolanda Mobers, het openingslied zong, trad de bisschop met zijn gevolg de kerk binnen. Frans Zegers, voorzitter van de dorpsraad van Eerde, liet in zijn welkomstwoord al direct doorschemeren het thema van de viering zeer inspirerend te vinden. "Ook wij, als dorpsraad, zien het als onze missie om dienstbaar te zijn en bestaande verbindingen te koesteren en te onderhouden en waar mogelijk uit te breiden. Wij doen ons werk graag in goede samenwerking met onze collega's van de dorps- en wijkraden, verenigingen en instellingen alsmede alle bestuurders en ambtelijke medewerkers van Meierijstad." 
Frans vertelde dat in aanloop naar de totstandkoming van de nieuwe gemeente de vertegenwoordigers van dorps- en wijkraden al maandenlang met elkaar in conclaaf zijn. "We nemen met respect kennis van elkaars verschillen en gaan gezamenlijk op zoek naar oplossingen. Op die manier tonen we dat we onze roeping om te dienen en verbinden daadwerkelijk serieus nemen."

Meierijstadkaars
Kort daarna stak deken Vincent Blom, samen met burgemeester Marcel Fränzel en de oud-burgemeesters Jetty Eugster en Peter Maas een grote kaars aan, die de gemeente Meierijstad symboliseerde. Pastoor Smulders zei dat deze kaars werd ontstoken 'voor allen die, op wat voor manier ook, betrokken zijn bij de gemeente Meierijstad. Moge het licht van deze kaars symbool staan voor het licht dat deze nieuwe gemeente mag betekenen voor mensen'. Vervolgens noemde hij de namen van alle dertien kernen op. Vertegenwoordigers van de dorps- en wijkraden en geloofsgemeenschappen van deze kernen kwamen naar voren met een kaars met de naam van hun dorp erop; om deze aan te steken aan de Meierijstadkaars als symbool van de wil en de bereidheid om elkaar in de toekomst tot licht te zijn. Na afloop van de viering namen ze hun kaars mee naar hun eigen woonplaats. Burgemeester Fränzel nam de kaars van Meierijstad in ontvangst. Deze krijgt een plekje in het gemeentehuis. Burgemeester Fränzel: "Wij zijn dankbaar voor het fundament dat religieuzen in het verleden hebben gelegd. Als overheid bouwen we daarop voort. Ik durf de stelling te verdedigen dat het sociale domein het belangrijkste is voor de nieuwe gemeente." Aan het einde van de viering sprak bisschop De Korte Gods zegen uit over alle inwoners, bestuurders en medewerkers van Meierijstad, de burgemeester, de wethouders en de leden van de gemeenteraad.

Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant