Afbeelding

Racing Team Nederland elfde bij eerste deelname aan 24 uur van Le Mans

Sport 863 keer gelezen

VEGHEL | Racing Team Nederland heeft afgelopen weekend het debuut in de 24 uur van Le Mans bekroond met een respectabele 11de plaats in de LMP2-klasse. In het algemeen klassement werd het (enige) Nederlandse team als 13de geklasseerd.

Racing Team Nederland, met Jan Lammers, Rubens Barrichello en Veghelaar Frits van Eerd als coureurs, beleefde een prima première in Le Mans, waar het sinds begin juni tijdens de testdag, de vrije training en de drie kwalificatiesessies doorlopend vooruitgang boekte met de LMP2 Dallara P217. Die progressie leverde een 17de startpositie op in het veld van 25 LMP2-auto's, de grootste klasse in deze in totaal 60 auto's tellende editie van de 24 uur van Le Mans.
In de eerste helft van de race - die onder bloedhete omstandigheden werd verreden - klom de gele Dallara met startnummer 29 gestaag richting de top 15. In de nacht viel de auto terug, omdat in de pits de kapotte dynamo en de haperende startmotor vervangen moesten worden. Vanaf zondagochtend vocht de Nederlandse equipe zich terug naar voren, met de 12de plaats in de LMP2-klasse (14de overall) als resultaat. Daags na de finish schoof het team nog een plaats op in beide klassementen, omdat de als derde geklasseerde LMP2-auto gediskwalificeerd werd wegens onder andere het ongeoorloofd modificeren van een motorkap.

'Onwerkelijke ervaring'
Frits van Eerd - de initiatiefnemer en samen met Jan Lammers en Rubens Barrichello één van de drie coureurs van Racing Team Nederland - nam de start voor zijn rekening en reed 24 uur later de Dallara ook over de finish. "Het is een bijna onwerkelijke ervaring. Om als nieuw team met een compleet nieuwe auto meteen de eerste 24 uur van Le Mans uit te rijden, is een fantastische prestatie. Dat we hier de finish hebben gehaald, daar mag het hele team trots op zijn. We waren de hele race heel constant, alle pitstops verliepen goed en de keren dat we iets moesten repareren, deed de crew dat snel en zonder paniek. Ik heb de start en de finish gedaan en dat is uniek om mee te maken. Ik heb geen fouten gemaakt en mijn fitness was okay. Starten, in de nacht rijden - het was allemaal een grote, onbekende uitdaging, maar uiteindelijk reed ik 's nachts zelfs gewoon mijn snelste tijden. Ik heb hier zolang van gedroomd en dan ineens rijdt je ook écht zelf op het circuit Le Mans, langs die hoge tribunes en onder de Dunlop-brug door. Onvergetelijk." Jan Lammers sprak over een mooi resultaat en een prachtige beloning voor het initiatief van Frits en al het werk dat het team heeft verzet. "De auto was echt te gek om mee te rijden. De dynamowissel heeft 's nachts wat tijd gekost, maar voor de rest ging het heerlijk. We hebben allemaal het maximale uit de mogelijkheden en onszelf gehaald. Van Rubens wisten we al dat hij goed was, maar ik heb vooral diepe bewondering voor Frits. Hij reed keurig netjes zijn rondjes en deed geen gekke dingen. Super om dit met elkaar te mogen beleven." Ook Barrichello was tevreden: "Ik ben blij en trots dat ik een bijdrage heb kunnen leveren aan het laten uitkomen van een droom. Iedereen binnen het team is ontzettend blij met deze prestatie. De jongens hebben het goed gedaan, iedereen heeft hard gewerkt. Ik ben een zeer competitief persoon dus ik wilde constant pushen. Maar ik wist vanaf het begin dat het plan was: als team samenwerken en de finish halen. Je moet er gewoon voor blijven gaan. We hebben wat kleine problemen gekend, maar de auto rijdt goed. We hebben alles gegeven. Als je me nu in bed legt, kan ik wel een week slapen maar ik ben heel erg blij", zo besloot de voormalige Formule 1-coureur. 

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant