Deze 10 tot 12 meter hoge glijbaan is een van de laatste obstakels.
Deze 10 tot 12 meter hoge glijbaan is een van de laatste obstakels.

'Het grootste hardloopevenement van Meierijstad'

Sport 1.668 keer gelezen

BOERDONK | Meer dan 2500 sportievelingen doen in het weekend van 26 en 27 augustus mee aan de Family Color Buffelrun en de Buffelrun in Boerdonk. Ongekende aantallen voor zo'n klein dorp. "We zijn hier drie jaar geleden mee gestart om Boerdonk op de kaart te zetten. Volgens mij is dat aardig gelukt", zegt Antoon Donkers, bestuurslid van de stichting die verantwoordelijk is voor de organisatie van de obstacle run.

Antoon is net een dag terug van vakantie. "Ik hou rekening met de Buffelrun. Nu heb ik nog ruim de tijd om mee te helpen. Ik ben overigens niet de enige die er rekening mee houdt. Bijna alle 250 tot 300 vrijwilligers zijn vastbesloten er weer een spektakelstuk van te maken." Meedoen is niet meer mogelijk. Met ruim 1500 deelnemers op zondag en ruim 1000 op zaterdag zit het deelnemersveld stampvol. "Daar zijn we trots op. Het is het grootste hardloopevenement van Meierijstad."

Vlammenwerpers
Inschrijven is dus niet meer mogelijk. Komen kijken wel. "Het is gratis toegankelijk en heel laagdrempelig. Er zijn verschillende kijkpunten waar men per tractor of huifkar naartoe kan worden gebracht. Daar zie je de meest spectaculaire obstakels en daar zie je de deelnemers echt afzien." In het dorp is verder livemuziek en een Horecaplein. De start wordt versierd met vlammenwerpers en CO2-kanonnen.

"Wij willen Boerdonk op de kaart zetten en laten zien hoe gastvrij ons dorp is", legt Antoon uit.

Gastvrij
De Buffelrun won afgelopen jaar verschillende prijzen. Het evenement werd onder andere geroemd om de verhouding tussen prijs en kwaliteit. "Het is relatief goedkoop om mee te doen. Dat komt omdat we geen commercieel doeleinden hebben. Wij willen Boerdonk op de kaart zetten en laten zien hoe gastvrij ons dorp is", legt Antoon uit. Het deelnemersveld komt voornamelijk uit de regio, maar inmiddels is de Buffelrun bekend in heel Nederland en zelfs daarbuiten. "Er doen mensen mee uit Friesland, Noord-Holland en zelfs uit het buitenland", aldus Antoon.

Veiligheid
De organisatie heeft het parcours dit jaar omgedraaid. Na de warming-up in het startvak en de traditionele modderkuilen moet iedere deelnemer daarna door de ijsbak die in het centrum van Boerdonk staat. Om vervolgens in de kleibak te belanden. Antoon legt uit waarom hiervoor is gekozen. "Aan de ene kant om te vernieuwen en aan de andere kant om de Family Color Buffelrun aantrekkelijker te maken. De kinderen willen ook graag door de kleibak." De obstakels zijn iets groter dan voorgaande jaren en ze worden allemaal getoetst op veiligheid. Net als het water. Vorig jaar werd er blauwalg gevonden waardoor de organisatie het parcours moest omgooien. "Op dit moment ziet het er goed uit. Ik voorzie geen problemen", laat Antoon weten.

Draaiboek
Het enige wat de Boerdonkers niet in de hand hebben is het weer. "Regen maakt voor de deelnemers niet zoveel uit, maar voor de bezoekers wel. Dus laten we hopen dat het droog blijft. Mocht het onweren dan ligt daar een heel draaiboek voor klaar." Wanneer de derde editie zondagavond is afgelopen, starten maandag alweer de voorbereidingen voor de editie in 2018.

Meer info op www.buffelrun.nl.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant