Afbeelding

Braziliaanse passie bij Blauw Geel'38/Jumbo

Voetbal 1.968 keer gelezen

VEGHEL | Eigenlijk kwamen ze zo maar aanwaaien in Veghel. Lucas Borato (23) wil doorbreken in het voetbal en opgenomen worden in de Veghelse selectie. Zus Charone (28) past op hem, een unieke twee-eenheid. Waarom wilden ze in hemelsnaam naar het vaak natte en koude Europa? Weg van de Copacabana , de Samba en Capoeira op de goudgele stranden met een zon die je altijd toelacht.

Door: Peter Kuijpers.

Lucas spreek wat Engels en Spaans, zus Charone spreek de talen beter vooral Engels. Voor dit gesprek hebben we een interne Blauw Geel'38 hulplijn ingeschakeld. Paulo van JO 19-1 geboren met Portugese ouders is een meer dan een dankbare hulp, Portugees is de tweede taal van Paulo. Lucas is verrast als we hem aan Paulo voorstellen. "Jeetje, zomaar iemand die mij aanspreekt in mijn eigen moedertaal." Was de expressie die op zijn verraste gezicht te lezen was. Charone is er nog niet. "Je kent dat, vrouwen, nooit klaar. Ze wilde zich mooi maken voor de foto", luidt de verontschuldiging. Beiden wonen samen in een huis in de Bloemenwijk. Charone werkt bij Verano en Lucas bij Mondana waar Mark Dobbelsteen zijn collega is.

Charone
Beiden zijn geboren in Varginha Minas Gerais, 500 kilometer land inwaarts van Rio de Janeiro. De ouders, die onlangs nog op bezoek waren, wonen daar nog steeds. Lucas: "Ik ben daar opgegroeid en heb tot mijn twaalfde eigenlijk alleen maar zaalvoetbal gespeeld. Daarna ben ik op het veld gaan spelen bij de plaatselijke club. Ik wilde graag naar Europa om daar te gaan spelen. Mijn grootouders hebben Italiaanse roots en om die reden ben ik naar Italië afgereisd. Charone zat toen in Engeland, maar vergezelde me al snel. Ze heeft zich daar ingezet voor het verkrijgen van een Italiaans paspoort voor ons beiden. Ze is vrij handig in dat soort zaken."

Hollands
Toch werd het geen voetbal in Italië, maar Slowakije. Lucas vervolgt: "Ik kreeg contact met iemand die me onderbracht bij een semi-profclub in Slowakije uit de derde divisie. Daar heb ik anderhalf jaar gespeeld. Ik ontmoette daar een jongen die tevens Hollands sprak en adviseerde me om hier naar toe te komen. Vincent de Vroomen (Total Sports Bizz red.) heeft me toen opgevangen. We hebben aanvankelijk RKC geprobeerd, maar dat ging niet door en zodoende is het Blauw Geel'38 geworden. Ik heb nu werk hier en een huis en kan me proberen verder te ontwikkelen in het voetbal."

Winter
Zus Charone is inmiddels aangeschoven. "Sorry I'm so late", luidt haar verontschuldiging, met een dikke knipoog van Lucas in onze richting. Charone: "Ik heb voorheen in Brazilië altijd gehandbald en ben later gaan voetballen. Inmiddels heb ik me hier bij Blauw Geel'38 aangemeld om te gaan voetballen. Het enige waar ik bang voor ben is de komende winter. Ik heb gehoord dat het in Europa best koud kan zijn.

Sponsorbord
Het voetbal bij Blauw Geel gaat voor Lucas geleidelijk: "Het is nog even wennen. Niels legt het vaak in het Engels aan me uit, bij de vormen is dat soms wat moeilijk. Ik zal me in het team moeten spelen en die kans komt vanzelf. Dan is het aan mij om die te grijpen. Dit team speelt al lang met elkaar en je ziet ingeslepen dingen. Maar ik heb vertrouwen en mijn tijd gaat zeker komen."
De foto willen ze beiden voor het sponsorbord in de businessruimte. "Staat lekker stoer toch?"

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant