De nieuwe ambulancepost in Uden werd donderdag geopend. (Foto: Wilma van de Laar)
De nieuwe ambulancepost in Uden werd donderdag geopend. (Foto: Wilma van de Laar)

Nieuwe ambulancepost in Uden feestelijk geopend

Algemeen 525 keer gelezen

UDEN | Een snelle aanrijtijd is belangrijk voor hulpdiensten. Als elke minuut telt, is een strategisch gelegen ambulancepost van levensbelang. Voorheen reden de ziekenwagens vanuit een locatie aan Groenendal. Maar met de fusie van twee ziekenhuizen in de regio was een logistieke verbetering hard nodig. Wethouder Thijs Vonk noemt de gemeente Uden een centrum van gezondheid en vitaliteit. Met een prachtig nieuw ziekenhuis en nu ook een supermoderne uitvalsbasis voor de wagens van het RAV. De financiering werd mogelijk gemaakt door de zorgverzekeraars VGZ en CZ. Afgelopen donderdag vond de officiële opening plaats.

Het slachtoffer ligt zwaargewond op de grond, een hoofdwond, de linkerhand mist een paar vingers, overal veel bloed. Gelukkig is de gewonde maar een pop en dient als oefenmateriaal voor de verpleegkundigen en ambulancebroeders. Ook een noodbevalling langs de snelweg kan nagespeeld worden. Vanuit een regiekamer kunnen de dummy's op afstand bestuurd worden. De regisseur laat een pop ademen, blauw worden of geluid maken. De leerlingen maken kennis met nieuwe behandelmethodes. De hele bovenverdieping van het nieuwe RAV-complex is ingericht voor trainingsdoeleinden. "Ambulancekrachten hebben hun basisopleiding in Harderwijk gehad, maar worden daarna altijd vier maal per jaar bijgeschoold in Uden", legt stafdocent Mariska de Mol uit. De medewerkers van alle posten uit de regio Brabant-Noord komen hier voor de training.

Ger Lammertse is al zeventien jaar verpleegkundige op een ziekenwagen. Daarnaast rijdt hij ook regelmatig alleen op een Rapid Responder. Dat is een kleinere auto, die wel compleet uitgerust is om acute hulp te verlenen, maar geen patiënten kan vervoeren. Lammertse legt uit dat de meldkamer in Den Bosch alle hulpverlening aanstuurt. Hieronder vallen ook de posten Haps, Oss, Den Bosch, Grave en Boxtel. Ook bij ziekenhuis Bernhoven staan enkele wagens gestationeerd. "En als er nu toevallig veel incidenten tegelijk gebeuren, kan de meldkamer gaan schuiven met inzetbare wagens. Zodat het gebied goed afgedekt blijft", vertelt hij. Ook legt hij uit dat de traumahelikopter geen deel uitmaakt van de RAV. "De traumaheli valt onder het Universitair Medisch Centrum Nijmegen en heeft altijd een arts aan boord. Soms moeten ze komen om snel een narcose toe te dienen of andere medicijnen, die wij niet hebben. Het gebeurt niet vaak dat ze een patiënt meenemen."

De huisartsenpost is weer een aparte organisatie. Voorzitter van het Bestuur Huisartsenposten is Harrie Geboers. Hij legt uit dat zijn dienstauto's meestal ingezet worden bij huisbezoeken. Echter deze wagens zijn hetzelfde ingericht als de Rapid Responders. En in geval van nood kunnen alle hulpdiensten elkaars taken overnemen of daarbij assisteren. Een goed geoliede organisatie, waarin de RAV dus een belangrijke schakel is.
Het mooie pand aan de Eikenheuvelweg past helemaal in het open agrarische landschap en oogt vriendelijk. Zo'n veertig mensen zijn hier dagelijks werkzaam. Te midden van een groene agrarische omgeving, die rust uitstraalt. Die rust staat in scherp contrast met het veeleisende werk, dat ze uitvoeren als ze de weg op gaan. Werk dat levensreddend kan zijn.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant