Susan van den Broek.
Susan van den Broek.

"Ze noemde mij een hemelfietsende zweefteef, best origineel!"

Algemeen 1.733 keer gelezen

UDEN | "Het nieuwe verzet", zo noemt Susan van den Broek wat ze doet. Vanuit haar woonkamer in Uden probeert ze wat positiviteit te brengen op 'haatpagina's' op Facebook. Dat doet ze door te reageren op berichten die ze op deze Facebookpagina's leest.

Wanneer ben je hiermee begonnen?
"Vorig jaar in het voorjaar. Toen de vluchtelingenstroom volop in het nieuws kwam. Ik was voor mijn muziekstation Piratenkanon.fm al heel veel bezig op Facebook en zag steeds meer berichten over de vluchtelingen voorbij komen. Zo kwam ik op een gegeven moment op de pagina van 'Liefde voor Holland' terecht. Ik dacht eerst dat het echt ging over liefde voor Nederland, maar het bleek een haatpagina, met de meest vreselijke reacties over vluchtelingen en moslims."

En wat ben je toen gaan doen?
"Ik ben gaan reageren op berichten die op de pagina geplaatst werden. Ik wilde met mijn reacties wat balans brengen, de mensen een spiegel voor houden. Uiteindelijk heb ik de pagina 'Voor een Nederland zonder haat en leugens' ontdekt . Ook kwam ik in contact met Stefan van Nederland Tolerant en kwam ik veel mensen tegen die hetzelfde dachten en deden als ik."

Waarom doe je dit?
"Een mens is een mens vind ik. Diep in mijn hart weet ik gewoon dat de vluchtelingendiscussie niet zo zwart-wit is. Mensen zoeken en zondebok voor hun problemen, de bezuinigingen en verslechterde economie, maar de vluchtelingen kunnen er niets aan doen. Ik wil mensen die meelezen, maar niets schrijven, laten zien dat er ook mensen zijn die anders denken."

Krijg je vaak vervelende reacties?
"Ja, de een zegt nog ergere dingen dan de ander. Ze hebben mij onder andere vuile NSB'er, landverrader, linkse trut en moslimknuffelaar genoemd. Ook hebben ze mij de meest vreselijke dingen toegewenst, dat ik verkracht zou moeten worden bijvoorbeeld en dat ze mij op een bootje op zee moesten zetten en dat dan lek prikken. Natuurlijk is dat niet leuk om te lezen, maar ik scheld nooit terug. Om sommige dingen moet ik soms ook wel een beetje lachen. Zo noemde ooit iemand mij een hemelfietsende zweefteef. Best origineel vind ik."

Ben je niet bang?
"Nee! Ik ben absoluut niet bang. Ik krijg trouwens ook wel heel veel steun hoor. Zo heb ik laatst samen met mensen die hetzelfde als ik doen met een groot artikel op de voorpagina in een landelijke krant gestaan. Daar heb ik heel veel leuke reacties op gekregen. Helaas ook negatieve. De foto van mij uit de krant was gebruikt en ze hadden daar NSB'er op gezet, de reacties die daar op volgde waren ronduit walgelijk."

Begrijp je waar de haat bij sommige mensen vandaan komt?
"Ja, ik kan de frustratie wel begrijpen, veel mensen op de Facebookpagina's hebben ontzettend veel shit meegemaakt. Wat ik niet begrijp is dat ze zich afreageren op de vluchtelingen. Ze vinden het niet eerlijk dat de vluchtelingen alles lijken te krijgen, terwijl zij daar zelf zo hard voor moeten vechten. Het tegendeel is waar, maar dat zien ze niet. De politiek en media doet er ook niets aan om dit beeld anders te maken. Zelf heb ik ook wel het een en ander meegemaakt, maar ik ben een andere weg ingeslagen. Een positieve."

Wanneer is je missie geslaagd?
"Poeh, moeilijke vraag, want ik denk dat deze discussie voorlopig nog niet is afgelopen. De haat houdt waarschijnlijk nooit op, maar ik ben blij dat ik steeds meer positieve dingen lees. Ik denk trouwens ook dat de meerderheid van Nederland mijn mening deelt, maar de minderheid spreekt, schreeuwt eigenlijk, en de meerderheid is stil. Voorlopig blijf ik nog wel doen wat ik doe, maar wel rustig aan. Ik heb niet meer de behoefte om op alle berichten te reageren, maar als ik iets doe, dan doe ik dat uit volle overtuiging. Schelden doe ik niet!"

Lees meer in het Udens Weekblad van woensdag 24 februari. 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant