Roland de Laak
Roland de Laak

Roland de Laak: 'Ik heb even genoeg circus gezien'

Zakelijk 1.628 keer gelezen

UDEN | Ja, het heeft hem veel geld gekost. Nee, spijt heeft hij er niet van. Ondernemer Roland de Laak kocht medio 2015 het wagenpark en drie tenten van Circus Renz, met als doel het circus in leven te houden. Het avontuur mislukte, maar De laak zit niet bij de pakken neer. "Ik wilde mensen helpen, maar heb stank voor dank gekregen. Nu is het tijd om het boek dicht te doen."

Toen Circus Renz in maart 2015 in financiële nood zat, zag De Laak kans om iets bijzonders te doen voor een van zijn grootste passies. "Ik heb altijd iets met circussen gehad, al van jongs af aan. Ik vind het idee van een rondreizend commercieel dorp, dat in vijf uur helemaal op- of afgebouwd is, heel mooi. Wat het is? Geen idee. De een houdt van straaljagers, ik van het circus."

Inbeslagname
De Laak telde enkele tonnen neer en kocht de drie circustenten en 54 woonwagens, vrachtwagens en caravans. "Compleet met inventaris. Geluidsinstallaties, verlichting, zelfs popcornmachines. Via een huurovereenkomst verhuurde ik alles terug aan het circus. Daarmee kon ik de wens van Milko Steyvers (circusdirecteur en clown, red.) laten uitkomen: hij wilde op zijn minst het seizoen afmaken. Later bleek dat het circus zelfs niet meer de vaste lasten kon betalen. Verzekeringen, motorrijtuigenbelasting, APK, huur, bekeuringen, enzovoorts."

Juridische fouten
De fiscus nam daarop alles in beslag. Op zich geen ramp, dacht De Laak, want de spullen waren van hem en niet van het circus. Terugkrijgen zou een formaliteit zijn. Door juridische fouten bleken de kaarten echter anders geschud. "Ik was al mijn spullen kwijt. Later heb ik alle voertuigen op kenteken teruggekregen, maar voor de inventaris en de tenten heb ik opnieuw mijn portemonnee moeten trekken. Dat heb ik gedaan, omdat de spullen mét inventaris meer waard zijn dan zonder. Alleen de grote tent heb ik laten gaan."

Stank voor dank
Momenteel worden er kopers gezocht voor de vele voertuigen en items. "Ik hoop dat alles goed terechtkomt, liefst bij circusmensen. Ja, ik heb er best een kater aan overgehouden. Ik heb geprobeerd om mensen te helpen, maar ik kreeg stank voor dank en ook nog een paar trappen na. Zo hebben de circusmensen mij doodleuk gevraagd of ik de spullen niet aan hen terug kon geven. Maar zo werkt het natuurlijk niet."

Alleen verliezers
Toch heeft De Laak geen spijt. "Eerlijk gezegd ben ik blij dat ik de kans gegrepen heb. Ik had best ergens in de toekomst een eigen circus willen hebben. Maar ik ben er nu achter dat de romantiek van het circus veel mooier is dan de werkelijkheid. Uiteindelijk levert dit verhaal alleen maar verliezers op. Het circus, de fiscus, ikzelf, niemand is er beter van geworden. Mij heeft het geleerd dat ik beter gewoon kruidenier kan blijven, hier heb ik tenminste zelf de touwtjes in handen."

Boek gaat dicht
Dat iedereen een mening heeft (gehad) over zijn circusuitstap, deert De Laak niet. "De een koopt van zijn spaargeld een huis in Spanje, de ander golft zich suf. Ik wilde dit doen. Toen het misging, namen mensen me van alles kwalijk, vooral via social media. En dan waren er ook de gelukszoekers! Op een gegeven moment was er een Duitse partij geïnteresseerd in de tenten. Belt ineens de broer van Pim Fortuyn mij op: 'We gaan toch zeker geen spullen aan Duitsers verkopen, hè…' Of Peter-Jan Rens die met een wild idee voor crowdfunding kwam. Het is echt bizar wat voor mensen op je pad komen. Voor nu heb ik genoeg circus gezien. De opbrengst van de verkoop van de circusspullen steek ik in de zaak en een deel schenk ik aan de kankerbestrijding. Daarna gaat het circusboek dicht."

Dit artikel stond in de bijlage 'Bedrijvig'. De hele bijlage lezen? Klik dan HIER. 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant