De meiden metselde een muurtje op de bouwplaats.
De meiden metselde een muurtje op de bouwplaats.

Meiden gewapend met roze helm op bouwplaats

Algemeen 365 keer gelezen

UDEN | Twaalf vmbo-meiden van het Udens College waren op donderdag 14 april te gast op de bouwplaats van de Gaarden in Uden. Hendriks Coppelmans Bouwgroep uit Uden liet de dertien- tot vijftienjarige scholieren een kijkje nemen bij het nieuwbouwproject in het kader van 'Girlsday'. Op deze landelijke dag openen technische bedrijven hun deuren om meisjes kennis te laten maken met de fascinerende wereld van bèta, techniek en ICT. Hendriks Coppelmans is één van de vier bedrijven in de regio Uden-Veghel-Oss die hieraan deelnemen.

Het aandeel vrouwen dat in de bouwnijverheid werkt is nog altijd laag: 8 procent. Voor Françoise Brandwagt, personeelsfunctionaris bij Hendriks Coppelmans, is dat reden genoeg om aan initiatieven zoals de Girlsday deel te nemen. "Net als jongeren zijn vrouwen sterk ondervertegenwoordigd in onze branche en dat is ontzettend jammer", vindt Francoise, zelf een van de elf vrouwen bij haar werkgever.
De twaalf meiden van het Udens College werden donderdag dan ook begeleid door twee vrouwelijke medewerkers van het bedrijf. Op het hoofdkantoor in Uden vertelde projectontwikkelaar Anita Pauwels over haar vak en over het nieuwbouwproject de Gaarden in Uden. Rond het historische Retraitehuis aan de Volkelseweg in Uden wordt een prachtige, gemengde woonwijk gebouwd met appartementen en eengezinswoningen. Op de bouwplaats kregen de leerlingen een rondleiding van Françoise, van uitvoerder Joop Linders en communicatiemedewerker Elien Hendriks. Daarna mochten de meiden zelf aan de slag met een troffel.
"Ik vind dit leuk voor één dagje, maar niet elke dag!", aldus leerlinge Najaah (13). "Als het mooi weer is bijvoorbeeld, dan ga ik liever naar het strand hoor!" Toch zijn er ook meiden die best wel in de bouw zouden willen werken. "Als ik dan maar een roze helm op mag", aldus Isa (13).
Of de belangstelling onder vrouwen voor een carrière in de bouw op korte termijn toe zal nemen is wat Françoise betreft een vraagteken. "De uitvoerende bouw is gewoon niet erg populair bij vrouwen. Dat is jammer. Ook op de bouwplaats zijn vrouwen van harte welkom."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant