De archeologen zijn hard aan het werk in Uden-Zuid.
De archeologen zijn hard aan het werk in Uden-Zuid.

Mogelijk archeologische vondsten in Uden-Zuid

Algemeen 175 keer gelezen

UDEN | Er vindt sinds vorige week een archeologisch proefsleuvenonderzoek plaats in Uden-Zuid. Dit als voorbereiding op de ontwikkeling van plangebied Velmolen 3 dat ligt tussen de Lippstadtsingel en de Morgenweg. Dinsdag stuitten de archeologen op een aantal vondsten.

"We hebben wat verkleuringen in de grond gevonden", vertelt archeoloog Tom Hos. Die verkleuringen zouden kunnen duiden op een dorpje. "Waarschijnlijk uit de prehistorie met zo'n twee à drie boerderijtjes."

Tom wijst op een ronde verkleuring in de grond. "Dat zou een paalkuil kunnen zijn en dat zou er op kunnen wijzen dat hier een boerderijtje heeft gestaan." Ook zijn er donkere sleuven in de grond te zien. "Wellicht greppels om te ontwateren, of ook resten van een woning." Tom is blij met het resultaat.

Er zullen door het hele gebied in totaal 44 proefsleuven gegraven worden met een breedte van 4 meter en een lengte van 25 meter. Mochten er in de sleuven archeologische sporen blijken te zitten dan kan doorgestart worden naar een opgraving van het betreffende stuk.

Tweede fase
De eerste fase van het onderzoek is dinsdag afgesloten en waarschijnlijk volgt nu meteen een tweede fase die loopt tot met woensdag 12 mei. "Dan gaan we wat dieper graven om te kijken of we dingen kunnen vinden in de grond. Dat kan van alles zijn", aldus Tom.

Puzzel
Volgens hem is dit soort onderzoek belangrijk. "Je wil het hele verhaal van de geschiedenis van Uden vertellen. Dit soort kleine puzzelstukjes maken het geheel compleet."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant