Patrik Puyn. (Foto: Wilma van de Laar)
Patrik Puyn. (Foto: Wilma van de Laar)

Patrik Puyn "Kersenpop 2016 wordt een afwisselende driedaagse"

Algemeen 593 keer gelezen

UDEN | Een van de organisatoren van Kersenpop 2016 is Patrik Puyn, bekend van café De Preek. Nu is hij druk met de voorbereiding van de derde editie van het festival, dat gehouden wordt in het weekend van 17 juni.

Wie is Patrik Puyn?
"Geboren in Eindhoven, opgegroeid in Veghel en nu dus kroegbaas in Uden. Een hardwerkende man, die van leuke dingen houdt. Ik run al bijna vijftien jaar café De Preek aan de Udense Markt. Sommigen noemen het een rockcafé, ikzelf houd het op muziekcafé. Ik ben vooral gek op gitaarmuziek. Ik ben al mijn hele leven bezig met muziek maken, speelde en zong in bandjes en stond in tal van cafés in de regio achter de draaitafel. Ik oefende thuis in de garage als DJ, toen ik nog maar acht jaar was. Ging bij mijn ouders helpen in de sportkantine van de voetbalclub en in het café van mijn tante. Zo kwam ik al vroeg in aanraking met de horeca."

"Toch heb ik tot mijn tweeëndertigste op school gezeten. Volgde een technische opleiding en had een goedbetaalde baan, toen mij een kroeg in Uden werd aangeboden. Een onzekere stap, die uiteindelijk goed is uitgepakt. Het interieur van wat eerst een eetcafé was, werd helemaal vernieuwd. En onlangs is het terras helemaal verbouwd in beach stijl. In De Preek wordt vooral naar muziek geluisterd en gedanst. Ik weet dat veel van mijn klanten daar speciaal voor komen. Veel avonden draai ik zelf de platen. Er staan altijd een paar gitaren klaar voor wie wat wil jammen. En vaak zit er een bandje."

Wie nam het initiatief voor dit nog jonge festival?
"Drie jaar geleden benaderden Iris Driessen en Simon Onbelet mij voor de organisatie van een eigen Udens festival. Met mijn passie voor muziek en mijn vele contacten zegde ik meteen mijn volledige medewerking toe. Samen met Driessen en Onbelet werd de stichting OH, SNAP! in het leven geroepen, waar ook Roel Snijders deel van ging uitmaken. Ik weet dat er de afgelopen jaren steeds meer festivals van de grond komen, die eigenlijk allemaal uniek moeten zijn. Ideeën waren er in het Udense ook genoeg. De naam van het festival moest de Udense sfeer oproepen en met de naam Kersenpop werden de kersenfeesten van weleer in herinnering geroepen. Uitgangspunt was dat het festival gratis moest zijn. In ieder geval de eerste vijf jaar. Maar we kunnen nu al stellen dat we dat ook zo houden. Want dat is een kracht. Ook een kracht van het muziekfeest is de uitgebreide aandacht voor de kinderen. Want kun je de kinderen entertainen, dan heb je de ouders ook binnen. Dat hebben we wel begrepen. Ze staan in de rij om geschminkt te worden en we hebben luchtkussens. Dit jaar willen we een nostalgische draaimolen van stal halen en oudhollandse spelen. De kids vermaken zich en pa en ma liggen in het gras met een biertje. Het grootste probleem doet zich dan rond acht uur 's avonds voor. Dan moet één van de ouders met de kroost naar huis en de ander kan gezellig blijven ".

Intussen is de werkgroep al maanden bezig met de voorbereidingen. Iedereen heeft zijn specifieke taken. Puyn legt veel contacten en netwerkt voortdurend. Over artiesten, apparatuur en randzaken. Maar hij zegt ongelooflijk veel hulp te krijgen van Gijs de Louw, beheerder van De Pul. Vooral in het voortraject bij het zoeken naar bandjes en het regelen van apparatuur tegen scherpe prijzen.

De derde editie gaat er heel anders uitzien, klopt dat?
"Ja, Kersenpop zet dit jaar een grote stap. Voor het eerst wordt het een driedaags festival. De productiekosten worden daar niet echt heel veel hoger door. We krijgen van diverse kanten veel ondersteuning. Ook op het vlak van licht en geluid. We hebben goede en grote sponsoren. We hebben nu drie dagen om de kosten terug te verdienen in plaats van maar één dag. De twee eerdere edities telden tussen 2500 en 4000 bezoekers. Op vrijdag komen voornamelijk Udense artiesten op de planken met Nederlandstalige muziek. We verwachten vooral die avond veel publiek. Zaterdag is de dag met de DJ's. Met een top DJ als afsluiter. Daarvoor zijn de onderhandelingen nog gaande. Op de afsluitende zondag komen de bandjes aan de beurt. De grote trekpleister is dan Roots Rising, ook bekend van grote festivals als Noorderslag. Het is een uitdaging om grote namen op je podium te krijgen. In 2014 hadden we het geluk Sharon Kovacs hier te hebben, net voor haar grote doorbraak. Dat was gaaf."

Hoe gaat het festivalterrein er dit jaar uit zien?
"Behalve het programma en de artiesten vinden wij de hele entourage in het Bevrijdingspark belangrijk. Er komen twee podia op het veld en megagrote parasols. Iedere dag wordt het park in een andere sfeer omgebouwd. Zo draaien de DJ's op zaterdag in Ibiza-style. Ook wordt dit jaar afgestapt van het klassieke 'bar-aan-de-zijkant-idee', wat je op alle festivals ziet. Ongezellig vind ik dat. De bar hoort een centrale plaats in te nemen op het terrein, het is een heel andere beleving vanuit het midden. We weten dat het arbeidsintensiever is, maar we geven het een kans. Maar daarom zijn we ook nog op zoek naar extra vrijwilligers voor de diverse activiteiten."

Meer informatie
Informatie hierover en ook het volledig programma kan men terugvinden op de website www.kersenpop.nl

Line-up

Vrijdag
Danny Robben
Staal met Glazen
Marco VandérA
Etienne Alvares
Arjon Oostrom

Zaterdag
Marijn V
Loekstra
Daan Jr.
Redz
Davis

Zondag
Op hoop van Zegen
Paulo's Mendonça
Silvie Stone
Roots Rising

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant