(Archieffoto: Wilma van de Laar)
(Archieffoto: Wilma van de Laar)

ARK verwijdert wisentstier uit de Maashorst 

Algemeen 685 keer gelezen

De wisentstier die eerder intimiderend gedrag richting mensen vertoonde, is vandaag doodgeschoten en uit De Maashorst verwijderd. ARK Natuurontwikkeling – verantwoordelijk voor het dier – beoordeelde het gedrag van deze wisent als ongeschikt voor een publiek toegankelijk gebied. De organisatie werkt in drie Nederlandse natuurgebieden met wisenten en heeft dit type gedrag richting bezoekers niet eerder waargenomen. ARK neemt de veiligheid voor bezoekers, beheerders en onderzoekers in het gebied zeer serieus en heeft daarom besloten het dier te verwijderen.

Geert Versteijlen, voorzitter Stichting Maashorst in uitvoering: "Bij de introductie van de wisent hebben wij steeds aangegeven dat de veiligheid van de bezoekers aan ons gebied voorop staat. Wij scharen ons dan ook achter het besluit van ARK om het dier uit De Maashorst te verwijderen. Het belang van de proefperiode en een stapsgewijze inzet van de dieren wordt hiermee nogmaals onderstreept. Begin 2017 zal een evaluatiemoment zijn waarin alle ervaringen worden meegenomen"

Incidenten
Op 14 september vond er tijdens gedragsonderzoek een bijtincident plaats met een Maashorstranger. Er is toen besloten om de stier extra in de gaten te houden. Op 23 september is een wisentstier op een bezoeker afgerend die achter het hek aan de Weversweg in Zeeland naar de wisenten in het wengebied stond te kijken. De stier heeft dreigend tegen het hek gestoten en keerde toen weer om. Naar aanleiding van de gebeurtenis heeft ARK contact gehad met de bezoeker en een getuige. Het blijkt om dezelfde stier te gaan.

Niet te handhaven
Dergelijk gedrag is onaanvaardbaar in een gebied dat straks ook voor recreanten toegankelijk moet zijn. Deze wisent is daarom niet te handhaven, ook niet in een ander gebied. Het dier doden bleef als enige mogelijkheid over. De kudde wordt door de kuddebeheerders van Free geobserveerd. Het gedragsonderzoek en de publieksexcursies worden deze maand weer langzaam opgestart. 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant