Foto: Ad van de Graaf.
Foto: Ad van de Graaf.
foto's

Hellegers op nieuwjaarsreceptie: "We leven in onzekere tijden"

Algemeen 880 keer gelezen

UDEN | De Nieuwjaarsreceptie in het gemeentehuis van Uden is maandagavond druk bezocht. Burgemeester Henk Hellegers hield een speech waarin hij terugblikte op het afgelopen jaar, maar ook vooruit keek. Lees de hele speech hieronder: 

"Dames en heren, het einde van een jaar en het begin van een nieuw jaar zorgen altijd voor een aantal bekende gebruiken. Met vuurwerk, dat gelukkig in omvang steeds verder afneemt, en champagne begroeten we het nieuwe jaar. We wisselen nieuwjaarswensen uit, kijken terug op het oude jaar met overpeinzingen, en vooruit naar het nieuwe jaar met goede voornemens en soms ook ferme taal over wat er in het nieuwe jaar zou moeten veranderen.

Maar welke vorm je ook kiest, het is een feit dat het afgelopen jaar geschiedenis is, waaraan niets meer kan worden toegevoegd. Tegelijkertijd is het een feit dat het nieuwe jaar ons jong en onbevangen tegemoet blikt, dat het nieuwe jaar een onbekende toekomst is, die nog vorm moet krijgen.

Dames en heren, gisteren hebben we het nieuwe jaar op allerlei manieren ingeluid, we hebben handen geschud en nog vele handen zullen de komende dagen volgen bij verschillende nieuwjaarsbijeenkomsten. En steeds gaat dat gepaard met de beste wensen voor het nieuwe jaar. Daaraan wil ik voor u allen de goede wensen namens ons gemeentebestuur toevoegen. Ik wens jullie allemaal persoonlijk en zakelijk een gelukkig Nieuwjaar, met veel geluk, voorspoed en gezondheid toe. En als burgemeester hoop ik dat we er voor Uden een goed jaar van mogen maken. Niet alleen voor onszelf, maar vooral voor wie we werken: onze inwoners. En collectief wens ik u en ons toe dat wij met zijn allen, het college, de gemeenteraad, onze medewerkers, het maatschappelijk middenveld, het bedrijfsleven, de verenigingen, instellingen, en organisaties en onze inwoners van Uden, Volkel en Odiliapeel als samenleving iets moois kunnen maken van 2017.

Van die Udense samenleving zouden we zeker niet iets moois kunnen maken zonder onze vele vrijwilligers. Mensen, die voor de ander de handen uit de mouwen steken. De afgelopen uurtjes hebben we in onze raadszaal net zoals andere jaren weer vier supervrijwilligers in onze gemeente in het zonnetje gezet. Drie van hen mochten in aanwezigheid van vrienden en familie de Vrijwilligerspenning in ontvangst nemen, de vierde ontvanger, Hanneke van Alphen in de sector kunst, cultuur en onderwijs is met vakantie en zal de penning later deze week in ontvangst nemen. Bij al hun activiteiten hebben deze vrijwilligers en met hen zo vele anderen, een mooi signaal aan de samenleving gegeven. Veel van wat er in onze samenleving gebeurt staat of valt met de inzet van vrijwilligers. In deze vrijwilligers bedanken we echter ook tegelijk die talloze anderen in onze gemeente, die zich inzetten voor de gemeenschap. U houdt de gemeenschap draaiende, u zorgt er met elkaar voor dat Uden een gezellige, gastvrije, groene en gezonde gemeente is, dat Uden bruist, dat Uden leefbaar is.  Ik hoop natuurlijk van harte dat Uden, Volkel en Odiliapeel ook in dit nieuwe jaar weer volop mogen rekenen op die vele vrijwilligers in onze samenleving, die onze gemeente en gemeenschappen zo leefbaar en levendig maken

Dames en heren, kort wil ik als een moment van bezinning met jullie terugblikken op het afgelopen jaar.

2016 is een jaar waarin veel gebeurd is. En sommige gebeurtenissen spreken tot de verbeelding. Het was en is bijvoorbeeld goed te merken dat de economie weer flink aantrekt. Economische activiteiten en woningbouw trekken aan. Bouwers hebben weer vertrouwen in de markt en particulieren en bedrijven kopen weer grond. Onder de huidige omstandigheden hoeven we als gemeente niet extra te bezuinigen. Duurzaamheid is in onze gemeente een bekend begrip. We waren niet voor niets ooit de groenste gemeente van Europa. Steeds vaker bouwen we klimaatneutraal,  de Maashorst ontwikkelt zich verder tot een duurzame en groene parel. Op de pilot met de afvalinzameling is enthousiast gereageerd en dit jaar wordt de pilot verder uitgerold.

Dames en heren, twee jaar geleden brandden in de oudejaarsnacht de Jan Bluyssenschool en de Brink af. Volgende week wordt het nieuwe schoolgebouw, waarin beide scholen ondergebracht zijn, door en met de leerlingen in gebruik genomen. We mogen er trots op zijn dat in zo'n korte tijd deze schitterende en bovendien ook nog eens energie neutrale accommodatie gerealiseerd is. Ook in Odiliapeel kon een nieuwe school als kindcentrum in gebruik genomen worden en de plannen voor nieuwbouw van het Udens College zijn nu zo ver gereed, dat met de bouw begonnen kan worden.

En dan zijn er ontwikkelingen, die minder zichtbaar zijn. Bij alle vernieuwingen, die zich de afgelopen tijd voorgedaan hebben in het sociale domein, zoals sociale wetgeving, de ouderenzorg en decentralisatie van de WMO en jeugdzorg, is veel werk verzet om Rijks bezuinigingen op een creatieve wijze in te vullen en Uden een sociale gemeente te laten blijven.  We hebben op allerlei terreinen burgerparticipatie op de kaart gezet.  Inwoners en organisaties hebben meegedacht en meegepraat over bijvoorbeeld het verkeer en vervoer in Uden, over de invulling van de accommodaties op Moleneind, over de Sint Janstraat en Veghelsedijk, over het weghalen van drempels voor minder validen, het armoedebeleid, het evenementenbeleid, de nieuwe school, inclusief de multifunctionele accommodatie en het plein in Odiliapeel en over de opvang van vluchtelingen. Ook dank ik de vrijwilligers van Udenaar de Toekomst voor hun stimulansen voor burgerparticipatie, voor hun inzet om burgers op vernieuwende wijzen te betrekken bij de gemeente. Inmiddels zijn veel projecten dankzij de inzet van mensen zelf van de grond gekomen

En dan was 2016 natuurlijk ook het jaar waarin we samen met Landerd stappen gezet hebben, die moeten leiden tot de vorming van de nieuwe Maashorstgemeente. Dit jaar gaan we samen met de gemeenteraden verder verkennen op welke wijze we samen en op basis van gelijkwaardigheid die nieuwe gemeente vorm willen geven, hoe we visie op de gezamenlijke toekomst kunnen ontwikkelen en hoe wij de inwoners en het maatschappelijk middenveld van onze gemeenten daarbij gaan betrekken.

Dames en heren, laten we overstappen naar het nieuwe jaar. Dit is, zoals altijd, ongewis want we weten wel dat het nieuwe jaar ons weer het nodige brengen zal, maar niet wát het ons brengen zal. Wat wel duidelijk is, is dat we in een onzekere tijd leven. De wereld is in beroering, ons land niet uitgezonderd. Voortdurend moeten we alert zijn op aanslagen op de grondvesten van onze rechtsstaat. Wereldwijd zijn terrorisme en andere vormen van bedreigingen aan de orde  van de dag. Daarnaast viert populisme en onvrede hoogtij. Ook in ons welvarende land met zijn vele voorzieningen laten mensen steeds vaker hun ontevredenheid of onvrede merken. Laten we echter vooral niet vergeten dat de wereld van onze ouders en grootouders er vroeger sociaal-economisch een stuk minder uitzag.

En terwijl geknaagd wordt aan de oude zekerheden verlangt men juist met een gevoel van heimwee weer terug naar die geborgenheid en oude zekerheden van vroeger, zoeken mensen naar vertrouwen in de samenleving en elkaar. Het is toch bijzonder dat bijvoorbeeld de uitspraak van Jan Terlouw over het touwtje uit de brievenbus, waarmee hij verwees naar die vroegere vertrouwensbasis, zo vaak geciteerd en zo breed ondersteund werd.  

Dames en heren, veel voltrekt zich over onze hoofden heen. Maar tegelijkertijd staan we met elkaar aan de lat als het gaat om onze plaatselijke gemeenschap. Hier kunnen we met elkaar het verschil maken.

In het Algemeen Dagblad van 30 november schreef Nynke de Jong een interessante column over de in haar ogen in het zicht van de komende Kamerverkiezingen over elkaar heen buitelende Haagse politici, "hengelend naar de gunsten van de boze burger, de burger, die zich niet gehoord voelt. Een voor een doen ze zo normaal mogelijk om maar uit te stralen dat ze echt supernormaal met hun poten in de klein staan. En dat zij jouw problemen wèl begrijpen".  Waarna de columniste overschakelde naar de lokale politici, die prima benaderbaar en zichtbaar in de gemeenschap zijn. Haar conclusie was de volgende: "Ik zou zeggen: als je je niet gehoord voelt, begin dan eerst eens in je eigen buurt. Kaart daar eens iets aan. Ze kunnen bij de gemeente ook geen wonderen verrichten, maar het lijntje is een stuk korter dan de lijn naar Den Haag. In Den Haag doen ze tegenwoordig graag zo supernormaal mogelijk. Maar ik ken heel veel supernormale mensen in de politiek: lokale politici. Mensen die snappen wat jouw problemen zijn, omdat ze dikwijls gewoon bij je in de buurt wonen".

Dames en heren, het zou mooi zijn als Den Haag de gemeenten ook echt de ruimte geeft, zich zou matigen in zijn bemoeienis met gemeenten, in zijn regelgeving en in bestuurlijke drukte,  als Den Haag ook daadwerkelijk zou willen erkennen dat de lokale overheid heel goed in staat is de burger te horen, de burger te overtuigen en mede daardoor veel eerder kan proberen de kloof tussen politiek en burger te dichten. Garanties zijn er niet, maar wel verbindingen. In Uden hebben we wat dat betreft prima voorbeelden van burgerparticipatie.

Dames en heren, samen staan we in het nieuwe jaar voor de uitdaging om in een aantrekkend economisch perspectief verder te werken aan Uden als een bruisende, evenementrijke woon- en winkelgemeente, de uitdaging om te werken aan Uden als een duurzame en sociale gemeente die er ook is voor mensen in de samenleving, die het sociaal en financieel moeilijk hebben, de uitdaging te werken aan een lokale samenleving, waarin mensen elkaar, los van ras, religie of sexuele geaardheid, verstaan en respecteren, de uitdaging om er in het nieuwe jaar in Uden met elkaar weer iets boeiends en moois van te maken. Laten we vol goede moed in dit nieuwe jaar aan de slag gaan!

Dames en heren, ik sluit af met een gedicht van Guido Gezelle

Het oud jaar is verdwenen
Het oud jaar is verdwenen,
en 't nieuw jaar is verschenen;
het oud jaar, met zijn leed en pijn;
en 't nieuw jaar, met uw beter zijn

Het oude jaar en komme
nu nooit meer wederomme;
het blijve daar 't verdwenen is,
voor altijd in vergetenis.

Het nieuw jaar moge u geven
gezond en wel te leven
met vader, moeder, wenschen wij,

en broers en zuster ook daarbij!

Ik wens jullie nogmaals alle goeds in 2017"

Foto: Ad van de Graaf.
Foto: Ad van de Graaf.
Foto: Ad van de Graaf.
Foto: Ad van de Graaf.
Foto: Ad van de Graaf.
Foto: Ad van de Graaf.
Foto: Ad van de Graaf.
Foto: Ad van de Graaf.
Foto: Ad van de Graaf.
Foto: Ad van de Graaf.
Foto: Ad van de Graaf.
Foto: Ad van de Graaf.
Foto: Ad van de Graaf.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant