Foto: Ad van de Graaf.
Foto: Ad van de Graaf.

Thema Vlooienstoken 2017: 'Brandende liefde is …….'

Algemeen 739 keer gelezen

UDEN | 'Brandende liefde is…..' en wat dat is mogen de bezoekers van het Vlooienstoken 2017 zelf invullen. Dat is namelijk het thema van dit jaar.

Vertellen wat brandende liefde voor jou betekent, kan op de wensstokjes die in de wensboom gehangen worden bij Gasterij de Pier op Bedaf. Tijdens het Vlooienstoken wordt de boom met de wensstokjes verbrand in het traditionele lentevuur. Traditiegetrouw is dit op de eerste zondag na carnaval en dat is dit jaar op zondag 5 maart. Maar de liefdeswensen kunnen nu al op stokjes geschreven en in de boom opgehangen worden op het terras van Gasterij de Pier.

Vlooienstoken is een oud Udens lentefeest dat traditioneel op de eerste zondag na carnaval wordt gevierd op de Bedafse Bergen. De oorsprong van het feest gaat waarschijnlijk terug naar voorchristelijke tijden en past in de traditie van oude lentefeesten. Het strooien beddengoed met daarin het ongedierte werd aan het eind van de winter verbrand, en het vuur verjoeg de boze wintergeesten.

Wintermarkt
Er is een wintermarkt op zaterdag 14 en zondag 15 januari vanaf 10.00 uur bij Gasterij de Pier. "Vlooienstokers" zijn aanwezig om informatie te geven over het traditionele lentefeest en bezoekers kunnen hun tekst op de stokjes schrijven. Daarnaast zijn er op de markt producten te koop zoals kleding, huiden, vachten, verlichting en andere leuke hebbedingetjes. Ook aan de inwendige mens is gedacht en het belooft een sfeervol en gezellig weekend te worden. Gasterij de Pier is gelegen aan de Schansweg 3 in Uden.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant