Archieffoto centrum Uden. (foto: Ad van de Graaf)
Archieffoto centrum Uden. (foto: Ad van de Graaf)

Nieuw beleid gemeente maakt ondernemers boos: "Mag Uden niet meer bruisen?"

Algemeen 2.432 keer gelezen

UDEN | Organisatoren van evenementen en horecaondernemers maken zich ernstig zorgen over het onlangs gewijzigde handhavingsbeleid van de gemeente Uden. Dat laten zij weten in een brief aan de Raad. 

"In het verleden werd er in goed overleg met de gemeente samengewerkt bij evenementen en geluidsproducerende activiteiten. Daarbij werd steeds een reëel handhavingsbeleid gehanteerd dat in belangrijke mate heeft bijgedragen aan de levendige reputatie van Uden. Maar onlangs heeft de gemeente duidelijk een andere weg ingeslagen. Een aantal organisatoren en horecaondernemers heeft inmiddels een officiële waarschuwing ontvangen over het geluidsniveau bij hun evenement; de eerstvolgende keer dat een overschrijding, van de vaak onrealistische geluidsnormering, geconstateerd wordt krijgen zij een last onder dwangsom opgelegd. Het gaat daarbij om zeer aanzienlijke boetes, van duizenden euro's."

Volgens de ondernemers zal het beleid leiden tot een enorme afname van evenementen en activiteiten. "Wij wensen onze handen dan ook niet te branden aan deze nieuwe aanpak vanuit de gemeente. Het risico om met fikse boetes opgezadeld te worden, willen en kunnen wij ons niet veroorloven. Overigens heeft het gewijzigde handhavingsbeleid ook gevolgen voor carnaval en kermis. Deze activiteiten worden in hun bewegingsvrijheid beperkt, met gevolgen van dien. De nieuwe benadering van de gemeente is voor Uden geen goede zaak. Met al sterk afgenomen bezoekersaantallen van het centrum van 130.000 naar 90.000 per week, heeft Uden juist behoefte aan een heel andere gemeentelijke benadering van initiatieven. Het is zeker niet zo dat wij aandringen op een vrijbrief voor ongelimiteerde geluidsproductie, maar wij vragen om een reëel beleid waardoor evenementen kunnen blijven bestaan, en Uden onder andere ook voor jongere doelgroepen gezellig en interessant blijft. Het wegvallen of verminderen van evenementen en activiteiten zal de levendigheid in Uden nog verder onder druk zetten en bezoekersaantallen verder beperken. Hier zijn wij bezorgd over."

Organisatoren en ondernemers vragen de gemeente om het onderwerp spoedig ter discussie te stellen. De brief is ondertekend door Verenigde horecabedrijven Uden Centrum, Organisatie Uden on Ice, Verenigde horeca feesttent carnaval, Stichting Oh Snap / Organisatie Kersenpop, Organisatie Udenz, C.S. De Knoerissen, Organisatie United Festival, Stichting Uden Promotie, Organisatie 4 Uden Sportief en Stichting Markt Uden / organisatie Oktoberfest. 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant