Koen Hehenkamp samen met zijn vrouw in zijn woning in Uden.
Koen Hehenkamp samen met zijn vrouw in zijn woning in Uden.

Terugblikken met Koen Hehenkamp: "In Brabant is de grond net een beetje warmer"

Algemeen 2.788 keer gelezen

UDEN | Deze week blikken we terug met Koen Hehenkamp. Hij was van 1987 tot 1999 burgemeester van Uden. Inmiddels is de geboren en getogen Amersfoorter tachtig jaar en hij woont nog steeds in Uden. "De plaats die van kersendorp naar dorp met pit ging", zoals hij het zelf omschrijft.

Hehenkamp begon zijn politiek carrière in het Limburgse Kerkrade als kabinetschef. "Ik ben eigenlijk toevallig in het burgemeestersambt terechtgekomen", vertelt hij. "Na mijn opleiding rechten werd ik voor verschillende functies bij grote bedrijven zoals Shell gevraagd. Ik heb toen een test gedaan en daar kwam uit dat burgemeester wel een functie is die goed bij mij past. En zo solliciteerde ik in 1966 bij de gemeente Herten." Met succes; Hehenkamp is tot 1974 burgemeester van die Limburgse gemeente. Hij is dan nog maar dertig jaar. "Dat was erg jong. Mijn vrouw en ik hadden net ons eerste kind en de tweede was op komst. De locoburgemeester kwam bij ons thuis kennismaken. Mijn vrouw deed open en hij vroeg: 'Is je vader ook thuis?'", lacht Hehenkamp.

Het burgemeestersambt blijkt hem inderdaad op het lijf geschreven te zijn en in 1974 wordt hij burgervader van de Twentse gemeente Borne. Die regio heeft nog steeds een plekje in zijn hart. "Dat was een heel interessant gebied. We werkten samen met vier andere gemeente: Enschede, Hengelo, Almelo en Oldenzaal. Samen hebben we bijzondere projecten gerealiseerd, zoals de aanleg van de A1. De weg van Londen naar Moskou over Borne zeg ik altijd."

In 1987 wordt Hehenkamp benoemd tot burgemeester van Uden. "Ik kreeg een felicitatiebrief van een van mijn voorgangers. Hij schreef: 'In Brabant is de grond een beetje warmer.' Dat heb ik vooral ervaren. Mensen trekken hier nog wat van elkaar aan. Er is saamhorigheid en er heerst een mentaliteit van niet te lang praten, maar gewoon aan de slag. Ik wilde heel graag in Brabant burgemeester worden, want het is een hele dynamische provincie. Uden vond ik erg interessant. Ik kom uit een koopmansfamilie en Uden is van een agrarisch dorp uitgegroeid tot een industrie stadje. Dat was mede te danken aan de vliegbasis, maar daarnaast waren er hier ook veel buitenlandse bedrijven gevestigd."

In Uden zette Hehenkamp zich in voor de leefbaarheid van het dorp. "Het centrum moet gezellig zijn, met goede voorzieningen. De Markt zie ik als een ontmoetingsplek. Daarnaast is werkgelegenheid natuurlijk ook belangrijk. Als mensen geld verdienen, dan kunnen ze dat ook uitgeven en waar kun je dat beter doen dan in Uden?", aldus Hehenkamp. Hij vervolgt: "Daarnaast is er tijdens mijn tijd als burgemeester voor het eerst gebouwd in Uden-Zuid. Die sprong over de rondweg was toen best bijzonder."

Hehenkamp genoot vooral van de menselijke kant van het burgemeester zijn. "De Koninklijke onderscheidingen opspelden gaf veel voldoening, prachtig! Dan heb je echt even contact met mensen. Nog steeds kom ik wel eens Udenaren tegen die mij herkennen als 'die burgemeester van wie ik een lintje kreeg'. Zoiets maakt écht indruk, het is een mooie blijk van waardering."

Inmiddels is Hehenkamp al heel wat jaren met pensioen, maar stilzitten doet hij niet. Hij is nog steeds actief betrokken bij zijn partij, het CDA. Daarnaast zet hij zich in als mediator. "Mensen komen bij mij voor advies. Dat is eigenlijk wat ik mijn hele leven heb gedaan; werken als bemiddelaar. Als burgemeester behartig je de belangen van de inwoners, zowel het individueel als het algemeen belang. Dat bemiddelen zit in mijn bloed."

Verder geniet hij ook van zijn vrije tijd. "Ik heb altijd ontzettend van sport gehouden, van tennissen, voetballen, hockey, skiën en nu golf ik veel. Ik hoop dat ik zolang mogelijk gezond en vitaal mag blijven, zowel lichamelijk als geestelijk. Ik volg ontwikkelingen in de samenleving nog steeds met veel belangstelling en dat hoop ik nog een hele tijd te doen!"

Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant