Mark van den Bogaart in actie.
Mark van den Bogaart in actie.

Udense Mark derde beste theesommelier van Nederland

Algemeen 948 keer gelezen

UDEN | De Udense Mark van den Bogaart is zondag 12 maart derde geworden tijdens de finale van de Dutch Tea Championships in Amsterdam. Daar streden de deelnemers om de titel Beste Theesommelier van Nederland.

De finale werd opgedeeld in drie rondes. In de eerste ronde moesten de kandidaten twee 'mystery' theeën bereiden. Mark en een medekandidaat komen als beste uit de bus. De kop is eraf! Maar dan. De tweede ronde gaat helemaal over ruiken. Mark: "Ik had een voorhoofdsholteontsteking, mijn neus zat potdicht. Dat wil je tijdens zo'n finale écht niet. Maar ik wist dus al: ruiken wordt wel een dingetje." Marks vermoedens komen uit: van de vijf theesoorten weet hij er slechts ééntje juist uit te filteren. Dat is heel hard balen, want dit kost hem punten. De laatste ronde is meteen ook de spannendste. De kandidaten proefden enkele weken voorafgaand aan de finale een amuse van de chefkok van sterrenrestaurant de Librije. De opdracht was om bij dit hapje een perfect combinerende thee te presenteren. Mark steekt in op de smaken van het hapje: de emulsie van gefermenteerde knoflook, het pureetje van knolselderij, de zoetzure groenten met anijs en het krokantje gebakken in beurre noisette. Daar past een krachtige en soepele thee bij. Mark kiest voor een Da Hong Pao: een thee uit China. Uit het jurycommentaar blijkt dat Mark in de presentatieronde bovenaan is geëindigd. Maar die tweede ronde haalt zijn puntentotaal naar beneden en Mark eindigt op een mooie derde plek. Mark: "Het was een eer om zover te komen. Ik heb ervan genoten en ik weet dat ik het kan, dat ik de skills heb. Dat maakt me blij."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant