Nol Verhoeven.
Nol Verhoeven.

Terug in de tijd met Nol Verhoeven: "Het leven vroeger was echt niet slecht"

Algemeen 2.240 keer gelezen

UDEN | Deze week gaan we terug in de tijd met Nol Verhoeven. Hij is Udenaar in hart en nieren; hij woont er al heel zijn leven. Daarnaast is hij ook nog eens ruim zeventig jaar lid van UDI'19. Bij vrijwel alle thuiswedstrijden is meneer Verhoeven op de tribune van zijn favoriete voetbalclub te vinden.

Nol Verhoeven werd in 1923 geboren. "Op 23 december, dus net geen kerstkindje", vertelt meneer Verhoeven met zijn kenmerkende pretoogjes. Inmiddels is hij maar liefst 93 jaar en woont hij in Sint Jan in Uden. Ondanks zijn hoge leeftijd is meneer Verhoeven nog in goede gezondheid; hij fietst dagelijks z'on twintig kilometer op de hometrainer. En vertellen, dat kan hij als de beste!
Verhoeven komt uit een groot gezin. Zijn vader heeft al drie kinderen uit een eerder huwelijk als hij trouwt met zijn tweede vrouw. "Zijn eerste vrouw is overleden. Met zijn tweede vrouw, mijn moeder, heeft hij nog eens negen kinderen gekregen", vertelt Verhoeven. "We hadden een hele hechte familie. Het was altijd gezellig bij ons thuis. We hadden een kleine boerderij aan de Kennedylaan en daar hielp ik vaak mee." Het leven was in die tijd wel zwaar. Het was crisis en werken betaalde slecht. "Vaak hielp ik als knecht mee op andere boerderijen. Dan kreeg ik één gulden per dag."
In de avonduren gaat Verhoeven naar de landbouwschool. Vervolgens gaat hij aan de slag bij de gemeentedienst. Daar werkt hij veertig jaar tot hij op zijn 61ste in de vut gaat. Tijdens zijn loopbaan volgt hij nog een groenopleiding in Oss. De schetsen die hij in die tijd maakte, heeft hij tot op de dag van vandaag netjes bewaard. Tuinen en alles wat daarbij komt kijken, zijn nog steeds zijn passie. Zo heeft hij meegeholpen om de tuin van Sint Jan aan te leggen. "Anderhalf jaar geleden ben ik gevallen op mijn hoofd. Dat was best heftig. Inmiddels ben ik goed hersteld en rijd ik zelfs weer auto, maar wat betreft de tuin doe ik nu alleen nog maar licht werk."
Samen met zijn wijlen vrouw Dora heeft Verhoeven vier zonen gekregen. Drie daarvan wonen nog in Uden en komen regelmatig bij hun vader op bezoek of andersom. "Elke vrijdag ga ik bij een van hen frietjes eten. Hartstikke gezellig!" Een zoon is op zijn achttiende omgekomen bij een tragisch auto-ongeluk. "Hij kwam van een voetbalwedstrijd af en ze zijn tegen een boom gereden. Hij was op slag dood. Mijn andere zoon zat ook bij hem in de auto en hij was zwaargewond. Als je dat nieuws hoort dan zakt de grond onder je voeten weg. Ouders moeten hun kinderen niet overleven."
Nu kan meneer Verhoeven met volle teugen genieten van zijn zeven kleinkinderen. "Daar ben ik heel trots op!" Ook daar zitten échte voetbalfans tussen. "Eentje is fan van Ajax, de andere van Feyenoord en eentje van PSV", grinnikt Verhoeven. Zelf stond hij al op jonge leeftijd op het veld. "Toen ik een jaar of dertien was, heb ik samen met vrienden een voetbalveldje gemaakt bij De Kleuter. Gaten maakten we dicht, maar er stond ook veel hei en dat kregen we niet weg. Toen hebben we dat aangestookt. Een slecht idee, want het vuur verspreiden zich heel snel. Gelukkig bleef de schade beperkt en konden wij toch genieten van ons voetbalveld!", lacht hij. Pas op zijn 21ste mag Verhoeven van zijn vader lid worden van UDI'19. "Hij was niet tegen voetballen, maar hij was bang dat ik een blessure kreeg en niet meer kon werken."
Verhoeven heeft Uden flink zien veranderen. "Er is veel nieuwbouw gekomen. Ik wandel nog regelmatig door het centrum. Dan kan ik nog precies voor de geest halen hoe het er vroeger uitzag." Of vroeger alles beter was? "Dat weet ik niet. Het eten vind ik tegenwoordig lekkerder haha! Verder is het wel zo dat mensen vroeger veel behulpzamer waren. Buren hielpen elkaar. Nu kennen mensen hun buren vaak niet eens. Dat is wel jammer. Economisch gezien gaat het nu wel beter, Uden is meer een stad geworden. Maar ons leven vroeger was ook echt niet slecht."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant