Afbeelding

Bas Maliepaard op de Zevenster

Algemeen 335 keer gelezen

UDEN | Groep 5/6 van basisschool De Zevenster uit Uden kreeg 23 maart hoog bezoek. Niemand minder dan journalist en recensent Bas Maliepaard kwam uitleg geven over hoe je een boek beoordeeld. Dit in het kader van de kinderboekenjury waar de Zevenster aan deelneemt.

Bas bezoekt door het hele land heen 10 scholen, extra bijzonder dus dat hij voor ons naar Uden kwam. In een kleine Fiat 500 had Bas wel 100 boeken meegenomen! Deze werden allemaal uitgestald in een speciaal hiervoor beschikbaar gestelde ruimte. Boeken over dieren; boeken over de liefde; spannende boeken; boeken van voor ons bekende en onbekende schrijvers.

De workshop startte in de klas. 'Plaagwoord' van de dag was waarom. Een echte recensent vertelt in zijn recensie namelijk zo precies mogelijk waarom hij een bepaalde mening heeft over een boek. "Je mag alles vinden, als je maar vertelt waarom!" vertelt Bas al vrij vlot in de workshop. Na wat goede tips te hebben gekregen, mogen de kinderen uit de 100 meegebrachte boeken zelf een boek uitzoeken waarvan ze het idee hadden dat het een leuk boek zou zijn. De kinderen gaan direct actief aan het werk. Ze mogen zelfs een stukje lezen in hun boek – ach, de teleurstelling was groot toen aan het eind van de workshop de boeken weer ingeleverd moesten worden.

Aan het eind van de workshop mogen we allemaal even lekker onderuit, duim in de mond, luisteren naar een verhaal dat wordt voorgelezen. Het is een grappig verhaal – dit hadden we niet verwacht, dat er een ninja als oppas zou komen! Samen met Bas maken de kinderen een woordweb om uiteindelijk tot onze eigen recensie te komen.

Tot slot mogen de kinderen hun fantasie de vrije loop laten gaan. Bas haalt zijn eigen krullen erbij als voorbeeld: "Je zou kunnen zeggen: Bas heeft krullen. Maar wat mooier klinkt is: Bas heeft krullen als varkensstaartjes. Kunnen jullie ook zoiets verzinnen? Bas heeft krullen als …?" De kinderen beginnen voorzichtig: "Als slangen!" zegt de één. "Als de lianen aan een boom!" roept een ander. Ze eindigen de workshop met een lach.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant