N.E. Welles
N.E. Welles

Column N.E. Welles: Knipperlichtrelatie

Algemeen 279 keer gelezen

Bijna was de rotondisering van Uden voltooid, staat plotseling het stoplicht weer op groen voor verkeerslichten.

Ze waren bijna uitgestorven: vrijwel alle Udense verkeerslichten zijn in de loop der jaren vervangen door rotondes. Alleen op het einde van de Industrielaan is nog een setje in gebruik gebleven en op de kruising Kennedylaan, Leeuweriksweg, Bronkhorstsingel staan nog ouderwetse 'stoplichten' - als monumentaal overblijfsel uit vervlogen tijden.

Want lang geleden waren verkeerslichten hét symbool van de vooruitgang. Verkeersdrukte stond voor welvaart en economische groei waar Uden wel pap van lustte.

Plotseling komen de 'stoplichten' nu weer terug in het Udense straatbeeld: op de Velmolenweg/Losplaats gaat aannemersbedrijf Heijmans komende acht weken verkeerslichten bouwen. Om de veiligheid op deze black spot te verhogen, maar misschien ook wel als voorbode van voortschrijdend inzicht: de duizelingwekkende hoeveelheid rotondes die je als automobilist in Uden moet nemen om waar dan ook te komen, is buitenproportioneel. In geen enkel ander dorp struikel je over zoveel rotondes.

Het meest bizar is wel de turborotonde bij 'Ben van Dijk' die een jaar of 7 geleden is opgeleverd. Er is eindeloos over gesoebat. Vooral de ondertunneling maakte dit verkeerskundige kunstwerk tot een te dure grap waarop bezuinigd moest worden. Door één tunnelbuis te schrappen. Met als gevolg een levensgevaarlijke situatie voor fietsers die herhaaldelijk drukke verkeersstromen moeten doorkruisen.

Het plan is dat juist dit hoogtepunt van oeverloos ambtelijk en verkeerskundig overleg wordt gesloopt, waarna er verkeerslichten geplaatst kunnen worden. Niks nieuws onder de zon: die stonden er tot 10 jaar geleden ook al. En wie weet, liggen ze nog ergens op de gemeentewerf…

N.E. Welles

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant