De gemeente Uden heeft een nieuwe inzamelmethode voor afval.
De gemeente Uden heeft een nieuwe inzamelmethode voor afval.

"Hoe zwaarder je bent, hoe groter je kliko is"

Algemeen 2.261 keer gelezen

UDEN | Onlangs werd de nieuwe inzamelmethode van huishoudelijk afval in Uden vastgesteld. Nu is daar nog een kleine wijziging bijgekomen; de grootte van de kliko's wordt vastgesteld aan de hand van het totale gewicht van een gezin. "Onderzoek heeft uitgewezen dat zwaardere mensen nu eenmaal meer afval produceren", laat een woordvoerder van de gemeente weten.

Eerder werd bepaald dat mensen met een eenpersoonshuishouden een kliko met een inhoud van 120 liter zouden krijgen en meerpersoonshuishoudens een kliko met een inhoud van 140 liter.

Dat is nu aangepast. "Weegt het complete gezin meer dan 300 kilo, dan krijgen zij een extra kliko", aldus een woordvoerder. Zo wil de gemeente voorkomen dat vuil op straat belandt.

Het gewicht van een gezin wordt bepaald aan de hand van de lengte die op het paspoort vermeld staat. "Wijkt dat heel erg af, dan is er zaterdag de mogelijkheid om te komen wegen op het gemeentehuis." Kijk voor de actuele openingstijden op www.uden.nl.

Het restafval wordt vanaf 1 december één keer in de drie weken ingezameld met een 120 liter kliko voor eenpersoonshuishoudens en 140 liter kliko voor meerpersoonshuishoudens. Voor papier en GFT+E mogen inwoners kiezen welk formaat kliko het best bij hun situatie past. Het PBD (Plastic verpakkingen, Blik en Drinkkarton) wordt wekelijks met een stevigere zak ingezameld.

Deze nieuwe inzamelmethode draagt bij aan het doel van 75 kilo restafval per persoon per jaar in 2020. De inzichten die de afvalproeven hebben opgeleverd, maar vooral ook de ervaringen van de deelnemers van de afvalproeven, waren het uitgangspunt voor de nieuwe inzamelmethode.

Met de nieuwe manier van inzamelen wil de gemeente stimuleren dat het afval aan de bron (aan huis) wordt gescheiden. De afvalstromen kunnen dan weer ingezet worden als grondstof. Hiermee gaan geen grondstoffen verloren, kan de afvalstoffenheffing laag blijven en dragen we bij aan een duurzame samenleving.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant