Met een rituele verbranding nam ik afscheid van 'de sigaret'.
Met een rituele verbranding nam ik afscheid van 'de sigaret'.

Aileen Doet: Zo nam ik afscheid van mijn geliefde sigaretten

Algemeen 2.219 keer gelezen

UDEN | Ineens was het moment daar. Hét moment waarop ik afscheid nam van de sigaret. Nu bijna een maand geleden.

"Stop je voor je rubriek in het Udens Weekblad?", vroegen vrienden. Nee, ik had gewoon heel impulsief besloten om de sigaretten in de ban te doen. Op een heel onhandig moment eigenlijk, want ik had net een groot pakje Marlboro Light ingeslagen en die krengen kosten 9 euro per stuk. Twee dagen later lag dat dure pakje de fikken in de tuin. Ook mijn vriend stopte met roken en ik durf nu wel te zeggen dat het ons best goed afgaat!

Het 'stopidee' kwam op een maandagavond. Natuurlijk moest ik voor ik officieel zou stoppen nog eerst afscheid nemen van de sigaret door er eentje te roken. Dat deed ik alsof mijn leven er vanaf hing.

Dinsdag ging ik zonder sigaretten naar de redactie. Onderweg raakte ik lichtelijk in paniek, want wat als ik ineens zou willen roken? Ik besloot snel langs de drogisterij te rijden om nicotinekauwgom te kopen. Die dingen zijn trouwens net zo duur als een pakje sigaretten. Dus maakte ik in de winkel meteen de duidelijke afspraak met mezelf dat dit het eerste en het laatste pakje nicotinekauwgom zou worden. Stoppen met roken en verslaafd raken aan nicotinekauwgoms is van de regen in de drup belanden. Eerlijk gezegd geloof ik ook niet echt dat die dingen geholpen hebben. Stoppen met roken, dat zit tussen je oren.

Wat wel heeft geholpen? Die apps die ze tegenwoordig hebben. Ik heb zelf 'kwit' geïnstalleerd. Super leuk, want je krijgt telkens updates op het gebied van gezondheid, welzijn, tijd, geld en het aantal sigaretten. Zo wordt eerst je hartslag weer normaal, daarna neemt het risico op een hartaanval af, wordt het zuurstofgehalte in je bloed weer normaal en is er uiteindelijk geen nicotine meer in je lijf aanwezig. Daarnaast kun je zien hoeveel geld je hebt bespaart en hoeveel sigaretten je niet gerookt hebt. Dat laatste is schrikbarend! Ik sta nu op ruim vijfhonderd peuken...

De eerste dagen waren echt wel lastig. Ik miste de snelle pauzes en ging maar heel vaak koffie halen. Dan kwam ik langs de rookruimte en keek jaloers naar buiten. Telkens als ik zin kreeg ik een sigaret, googelde ik een rokerslong en dan was de trek wel weer weg.

Mijn gezondheid was voor mij dan ook de belangrijkste reden om te stoppen. Niet dat ik zelf klachten had, maar toen ik hoorde dat Nicolette Kluijver longkanker had, schrok ik mij een hoedje. Ze is maar vijf jaar ouder dan ik ben! En ik herinnerde mij dat ze in een interview ooit heeft gezegd: "Het was alsof ik een elfde vingertje had. Zoveel rookte ik."

Nicolette was al gestopt toen ze de vreselijke diagnose kreeg. Er is dus geen garantie voor mij, maar dat is er natuurlijk überhaupt niet. Fitter voel ik mij zeker niet. Ik hoest veel en dan komen er van die gore zwart/bruine stukjes slijm uit. Volgens 'ervaringsdeskundigen' en goed teken, want dan worden je longen gereinigd. Nou, dat hoop ik dan maar.

Wel heb ik een beetje extra lucht en dat is cool! Ik kan nu net een stukje dieper inademen. En het mooiste voordeel op de korte termijn? Dat ik al ruim 150 euro heb bespaard! Samen met mijn wederhelft is dat 300 euro! Van dat geld hebben we behang gekocht voor ons nieuwe huis én we zijn uiteten geweest. En dat is eigenlijk veel leuker dan roken!

Ik hoop alleen dat ik niet zo'n vervelende ex-roker wordt. "Waarom stop je niet gewoon? Als ik het kan, kan jij het ook!" Alhoewel ik mezelf daar al wel een paar keer op betrapt heb. Al met al vind ik toch dat iedereen zelf moet weten of 'ie een sigaret opsteekt. Ik snap het als geen ander, want roken is gewoon ontzettend lekker. Toch ben ik blij dat ik er vanaf ben, ondanks dat ik nog een lange weg te gaan heb.

Heb jij een leuke hobby? Een bijzonder beroep? Of een unieke activiteit? Stuur mij dan even een mailtje naar redactie@udensweekblad.nl o.v.v. Aileen Doet en wie weet kom ik dan wel een keer bij jou langs.

Aileen van Tilburg
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant