Foto: IVN Uden.
Foto: IVN Uden.

Stadsweide staat volop in bloei

Algemeen 642 keer gelezen

UDEN | De plantenwerkgroep van het IVN Uden heeft onlangs de flora en vegetatie van de Stadsweide in beeld gebracht. Er zijn tijdens de lente inventarisatie 60-70 soorten grassen en kruiden geteld en zo'n 10-20 soorten mossen en korstmossen.

Bij de afrit van de A50 naar het centrum van Uden ligt de stadsweide. Dit voormalige maïsveld is 8 jaar geleden geplagd. Hierbij is het bovenste laag grond verwijderd. De vegetatie wordt steeds bloemrijker. Wandelaars kunnen via poortjes de flora bewonderen.
In de Stadsweide groeien veel planten van hei-schrale graslanden en bloemrijke hooilanden. Heischrale graslanden zijn zeer zeldzaam geworden in Brabant vanwege de problematiek van de vermesting door landbouw en verkeer.In de hei-schrale graslanden beneden de breuk is de gevlekte orchis (!) aangetroffen. Verder zijn hier aangetroffen: zandblauwtje, veelbloemige veldbies (!), gewone veldbies, margriet, glad - en geel walstro, geelgroene zegge, dwergzegge, duizendblad, blauwe knoop, borstelgras, schapengras, struisgras, sint-janskruid en struikheide. In de bloemrijke hooilanden boven de breuk zijn de volgende soorten aangetroffen: bevernel, heen, knolboterbloem, brunel, scherpe – en kruipende boterbloem, veldzuring, pinksterbloem, witte klaver, rode klaver, reukgras, gestreepte witbol, echte koekoeksbloem, akkerhoornbloem, grote muur en grote ratelaar (een halfparasiet).

Avondwandeling
Op woensdagavond 24 mei houdt IVN Uden een natuurwandeling over de stadsweide. Vertrek om 19.00 uur bij het Museum van de Religieuze Kunst aan de Veghelsedijk. Deelname is gratis.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant