Afbeelding
Winactie

Zelf whisky stoken met een workshop bij de Heische Hoeve

Algemeen 1.192 keer gelezen

Bij de Heische Hoeve in Loosbroek kan zelf whisky gestookt worden in groepen. Master distiller Rob Ulijn is gepassioneerd over zijn vak en vertelt graag over whisky en de kunst van het stoken ervan. Tijdens de workshops stook je je eigen whisky, proef je whisky's en kan afgesloten worden met een barbecue.

Er is een grote markt voor whisky in Nederland, twee miljoen mensen drinken whisky in Nederland. ''Veel mensen vinden het interessant en wij ook, dus waarom zouden we geen workshops gaan geven dachten we'', vertelt Rob Ulijn gepassioneerd in zijn destilleerderij. ''Bij ons kun je een mini workshop volgen. We stoken niet alleen whisky tijdens zo'n workshop, maar er zit ook een proeverij bij en we verdiepen ons in de whisky. Vervolgens krijgen deelnemers een certificaat waarop staat dat ze de whisky die ze die dag hebben gestookt, de whisky wordt in een vat gelegd voor minimaal drie jaar en een dag, dan pas mag je het whisky noemen. De whisky wordt gebotteld zodra wij de kwaliteit goed vinden en dan krijgen mensen hun flesje whisky.''

''We leggen een vat aan whisky in de week weg. Whisky moet minimaal drie jaar en één dag lageren in een houten vat voor je het whisky mag noemen, als wij, Dennis van de Heische Hoeve en ik, vinden dat de smaak goed is, dan komt het vat vrij. Als wij vinden dat de smaak nog niet goed is, dan komt er nog geen vat vrij. Het kan zijn dat we 'm acht of zes jaar laten liggen tot de smaak goed is. Het houten vat is dus erg belangrijk, daarom zijn we laatst naar Schotland gegaan om nieuwe vaten uit te kiezen. In Schotland worden de vaten nog met de hand in elkaar gezet, dat gaat heel ambachtelijk met vuur. Het is voor de smaak heel belangrijk in wat voor vat de whisky ligt.''

Circulair
''De gerst die wordt gebruikt voor de whisky, maar ook veel producten voor de barbecue, die aansluitend geboekt kan worden met een workshop whisky stoken, komt uit de regio. We laten de gerst telen door dorsclub de stofvreters, dat is een vereniging met antieke tractoren uit de regio, zo houden we ook het cultureel erfgoed in stand. Het mouten laten we doen door iemand in Duitsland helaas, maar alleen daar en bij een mouterij in België krijg je je eigen mout terug. Het mout laat je kiemen, ze laten hete lucht door de gerst heen komen en zo stopt het weer met kiemen, op die manier kun je uit zetmelen suikers halen. Uiteindelijk blijft de bier bostel over, die zeef je eruit. Dat is heel goed veevoer, maar je kunt er brood van bakken, zou je dat doen, dan zou de hele gemeente Bernheze er brood van kunnen eten. Dat vonden we een beetje te fanatiek. Dus nu geven we het aan schapen die we vervolgens weer gebruiken voor onze barbecues. We laten er ook brood van bakken die we ook weer bij de barbecues serveren. Het hele plaatje is rond, het is heel circulair.''

Per ongeluk whisky
Per ongeluk stookten Rob en Dennis whisky. Ze hadden geen idee dat ze whisky aan het maken waren, maar dat bleek het wel te zijn. De twee destilleerden wel eens vaker en stookten dan appels, peren of kersen. Dit maal hadden ze mout, daar maakten de twee een beslag van en dat lieten ze gisten. ''Het was een rommel en de vloer plakte'', vertelt Rob. ''Piet-Kees van Bierbrouwerij Ooijen was hier op een gegeven moment, hij had een bier gebrouwen dat niet goed was gelukt, dat bier gingen wij stoken. Vervolgens lieten we Pietkees proeven, hij vond het kei lekker, maar wij wisten eerlijk gezegd niet wat we hadden gestookt. We hadden wel iets heel lekkers gestookt, maar wat, dat wisten we niet. Hij vond het helemaal geweldig. Piet-Kees vertelde ons dat het single malt whisky was, toen kwamen wij erachter dat we dat kunstje ook konden. Zo zijn we erin gerold.''

''Tijdens de rondleidingen op de Heische Hoeve, waar ook een kersenboomgaard is, hadden we het over de kersen en wanneer er een slechte veilingprijs is voor kersen, we er alcohol van maakten. Dat vonden mensen wel interessant. Toen we begonnen met het destilleren van whisky, reageerde iedereen er heel enthousiast op. We moesten hier wat meer mee gaan doen dachten we, nu is er elke week wel een groep voor een workshop'', lacht Rob. Tijdens de workshops wordt de avond gestat met een korte introductie over de whiskywereld in Nederland. Er zijn namelijk meer dan twee miljoen whiskydrinkers in Nederland, dat is heel veel. Daarnaast wordt er in Nederland heel veel met whisky gedaan. Met een korte film wordt hier een goed beeld van gegeven. Vervolgens laat Rob in de keuken zien hoe het brouwproces van het beslag van whisky eruit ziet. ''We nemen een zak mout mee naar de keuken en we schroten dat, we doen dat in een pan met water en we gaan naar de distilleerderij en we geven een rondleiding. Dan gaan we terug naar de pan en proeven we dat het mout in de pan zoet is geworden. Het duurt even voor de zetmelen zijn omgezet naar suikers, dat kun je niet meteen proeven, maar wel ruiken. We zeven het en koelen het. Daarna gooien we dat in een vat om het te laten gisten. In de tussentijd hebben we een proeverij en gaan we sparren over verschillende soorten whisky. Na de proeverij is er een borrel en vervolgens een barbecue, dat ligt eraan welk arrangement de groep heeft.''

Ambacht
''Van whisky moet je wel genieten, dat drink je niet zomaar weg. Je ziet dat terug in de mensen die komen. Het zijn echte levensgenieters'', vertelt Rob. Hij stookt nu twee jaar whisky en het mooiste aan het vak vindt hij het proces. hoe je begint met mout op het land, waarmee je gaat brouwen, na veel geduld heb je uiteindelijk whisky en hoe langer het ligt, hoe lekkerder hij wordt. ''Dat maakt het voor mij mooi. Je maakt het, je legt het weg en over een paar jaar is het van hele goede kwaliteit, dan zijn mensen er nog steeds van aan het genieten.''

Winactie
Wil jij ook je eigen whisky stoken? Het Udens Weekblad mag een een keer twee kaarten weggeven voor een workshop whisky distilleren. Wat moet je doen? Like de pagina van het Udens Weekblad en deel dit bericht op Facebook en wie weet stook jij binnenkort je eigen whisky!

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant