Afbeelding

Energie Uden trekt de stekker eruit

Algemeen 1.530 keer gelezen

UDEN | De energiecoöperatie Energie Uden heft zich op. Dat is dinsdagavond tijdens een algemene ledenvergadering unaniem besloten.  De reden om deze stap te zetten is niet het gebrek aan leden, maar het ontbreken van kartrekkers. 

Energie-Uden maakte eind 2013 een vliegende start met al snel ruim tweehonderd leden. Burgers namen met het oprichten van de coöperatie het initiatief in eigen hand om verduurzaming van hun energievoorziening te versnellen. Eind 2016 besloot het voltallige bestuur af te treden omdat de meerderheid van de leden iets anders wilde dan het bestuur. Demissionair voorzitter Ron Crone: "Er was verschil  van inzicht met name om 'bedrijfsmatige activiteiten' die de corporatie volgens de statuten wilde opzetten. Denk aan investeren in zonnepanelen of een biomassacentrale. Dat hebben we geprobeerd, maar de leden voelden daar niet voor."

Daarna is geprobeerd een nieuw bestuur te vormen en een andere koers in te slaan in te slaan. Ongeveer dertig  aanwezige leden kozen begin dit jaar  in een vergadering voor een lager tempo en minder ambitieuze doelen.  Afgelopen dinsdag werd in een algemene ledenvergadering geconstateerd dat er sindsdien niets meer van de grond is gekomen, ook geen nieuw bestuur. De coöperatie heeft nog honderdzestig leden. Kartrekker Don Freijters: "Roepers genoeg, enthousiasme genoeg, maar niemand wil de kar trekken. Dan rest er maar een ding en dat is stoppen. Blijkbaar is onze organisatie niet goed genoeg en is het tijd om voor nieuwe initiatieven."

Volgens Ron Crone is het geen schande om ermee te stoppen. "We ontbinden de coöperatie niet omdat de doelstellingen niet goed zijn, maar omdat het middel waarmee we onze doelen willen bereiken, niet werkt. In plaatsen als Boekel en Bernheze gaat het wel goed, maar daar is de samenstelling van de leden anders. Daar zijn meer  ondernemers die willen investeren. Bij onze leden staan de neuzen niet allemaal dezelfde kant op. De rol van de gemeente is daar ook anders dan in Uden. Die ziet de coöperatie na twee jaar van faciliteren als een regulier bedrijf. Wij staan dus in de lange rij en hebben meer concurrentie, ook van commerciële partijen."

Volgens Freijters is er sinds de oprichting ruim vier jaar geleden wel werk verzet maar was er sprake van te veel mensen en te veel verschillende projecten. "Het ging voor veel leden te snel, te commercieel en te ambitieus. Onder onze leden zitten erg veel vrijwilligers met veel energie en ambitie om dingen te doen, maar nu even niemand die de leiding wil nemen."

Volgens Crone stopt Energie Uden met een batig saldo. In oktober wordt rondom de Dag van de Duurzaamheid nog een 'Inspiratie Event gehouden'.  Daarna krijgen de leden terug wat er nog over is en wordt het lidmaatschap automatisch stopgezet. Ook de aparte Stichting ThuisWarm die particulieren adviseert over woningisolatie, wordt opgeheven.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant