Een stuk uit de collectie van het MRK is te zien in het Rijksmuseum.
Een stuk uit de collectie van het MRK is te zien in het Rijksmuseum.

Topstuk uit collectie MRK in prachtige expositie Rijksmuseum

Algemeen 419 keer gelezen

UDEN | Een topstuk uit de collectie van het Museum van Religieuze Kunst is te zien in een expositie in het Rijksmuseum in Amsterdam. "Dat is uniek, het komt niet elke dag voor!"

Met 35 langdurig bruiklenen is het Rijksmuseum een belangrijke steunpilaar voor het MRK.

In deze zomermaanden zijn de rollen voor even omgekeerd. Tot 7 september is een van de hoogtepunten uit de collectie van het MRK, een gebedsnoot gesneden uit buxushout in Delft gedurende het eerste kwart van de zestiende eeuw, uitgeleend aan Amsterdam voor de expositie Small Wonders.

Small Wonders
Small Wonders opent een wereld op microschaal. Complexe onderwerpen als calvariegroepen met vele figuranten zijn samengebundeld in luttele centimeters. Het ragfijne, minutieuze snijwerk is dan ook verbluffend en wordt op een zeer fraaie wijze gepresenteerd.

De gebedsnoten komen uit verzamelingen van overal ter wereld, slechts een handjevol zijn er in Nederlands bezit gebleven, waaronder het kleinood uit Uden.

Vijf sterren
De Volkskrant honoreerde de expositie met vijf sterren.

Lezing
Een van de auteurs van de catalogus, Ingmar Reesing, zal op zaterdagmiddag 26 augustus, 15.00 uur, een lezing verzorgen over gebedsnoten en hun oorspronkelijke eigenaren in het MRK. Ingmar Reesing zal vanaf 1 juli het team van het museum gaan versterken.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant