Ria Kleyngeld.
Ria Kleyngeld.

Ria Kleyngeld: "Als ik terugkijk, zou ik alles zo weer overdoen!"

Algemeen 1.385 keer gelezen

UDEN | Deze week gaan we terug in de tijd met Ria Kleyngeld - Van de Ven (78). De geboren en getogen Udense woont sinds twee jaar in de Odiliaflat en is nog hartstikke actief.

"Ik was een nakomertje", weet Ria. Ze groeit op in een gezin met twee broers, een tweeling, en vier zussen. Haar moeder is huisvrouw en haar vader werkt in de wegenbouw.

Ria gaat na de huishoudschool naar de Mater Amabilis school. "Ik kon heel goed naaien. Later heb ik ook altijd alle kleding voor mijn kinderen gemaakt. Zelfs een prachtige doopjurk en een jurk voor een bruidsmeisje. Mijn dochter vond het fantastisch dat haar moeder haar kleding zelf maakte", vertelt Ria trots. Na haar opleiding gaat ze aan de slag bij de lingeriezaak Iduna.

Als ze achttien jaar is, leert ze haar toekomstige man kennen. "Dat is een heel bijzonder verhaal", glundert Ria.

"Ik had een vriendin, Marietje, en zij had een vriend. Op zondagen wilde ze graag met hem de hort op, maar ze vond het maar niets dat ik dan alleen was. We waren echt gezworen vriendinnen. Haar vriend had een neef, waarmee hij in dienst zat. Uiteindelijk hebben Marietje en haar vriend een plannetje gesmeed; ik had met mijn vriendin afgesproken en haar vriend met zijn neef. Zo hebben ze ons gekoppeld. We zijn die dag een flink stuk gaan wandelen en onderweg aten we een ijsje. Aan het einde van de dag spraken we af voor de week erop!"

De liefde is geboren en de vriendschap houdt stand. "Ja, we zijn altijd bevriend gebleven met z'n vieren. Helaas woont mijn vriendin sinds een jaar in het Retraitehuis, ze weet het allemaal niet meer. Daarom kom ik er ook niet meer zo vaak."

Ria krijgt twee kinderen met haar man; een zoon en een dochter die tot op de dag van vandaag in Uden wonen. Inmiddels heeft Ria ook vier kleinkinderen en twee achterkleinkinderen. "Daar geniet ik zo ontzettend van. Mijn achterkleinkinderen wonen in Almere, maar ik vind het heerlijk om ze te zien."

Drie jaar geleden overlijdt de man van Ria. "Hij was nooit ziek, maar hij kreeg ineens klachten. We gingen naar de arts en kregen te horen dat hij slokdarmkanker had. Hij heeft nog chemo gekregen, maar het is heel snel gegaan." Sinds twee jaar woon Ria in de Odiliaflat. "Een fijne plek! Er is hier regelmatig wat te doen."

Helaas krijgt Ria zelf een jaar geleden ook een fikse tegenslag. Tijdens een fietstochtje met vriendinnen wordt ze op het fietspad aangereden door een roekeloze automobilist. "We fietsten van Zeeland naar Schaijk op het fietspad. Het was mooi weer, dus redelijk druk. Ineens rijdt een auto zo het fietspad op! Hij raakte mij, maar reed door het bos in." Ria scheurt haar kuitspier en draagt sindsdien steunkousen. Verder is ze nog fit en trekt ze er regelmatig op uit.

Ze heeft nog wel één droom voor de toekomst. "Mijn zus woont in Canada. Daar zou ik nog wel naartoe willen, maar dat vind ik toch wel heel spannend alleen. Ik weet dus niet of het er nog van komt. Vorig jaar is mijn zus hier geweest en sindsdien bellen we heel vaak. We zijn met het gezin acht keer naar Canada geweest en hebben ontzettend veel gezien daar. Daar ben ik wel heel blij mee. We hebben ontzettend genoten! Als ik terugkijk op mijn leven, dan zou ik alles zo weer overdoen!"

Bent of kent u iemand voor deze rubriek? Twijfel dan niet en stuur ons een mailtje: redactie@udensweekblad.nl. Bellen kan natuurlijk ook, het nummer is 0413-74 59 90.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant