Afbeelding

Ankh Doet: "Blijf altijd op afstand van de wisenten"

Algemeen 1.239 keer gelezen

UDEN | Het is buitengewoon mooi weer op zondag 27 augustus jl. en ik besluit om mee te doen aan de fietstocht Maashorst op de Fiets. In alle vroegte rij ik naar het Museum voor Religieuze Kunst om me in te schrijven. Ik krijg een folder met routebeschrijving mee en kies voor de route van 40 kilometer, want daar is onderweg het meest te beleven aan het bezoeken van verschillende bedrijven van Maashorst Betrokken Ondernemers, de organisator van het evenement.

Door: Ankh van Burk

Op ongeveer een derde van de tocht kom ik langs de uitkijkpost van ARK Natuurontwikkeling aan de Udensedreef, langs het wengebied van de wisenten. Ik krijg een soort aha-erlebnis: oh, is hier dat wisentgebied! Ik heb er natuurlijk veel over gelezen, over allerlei afsluitingen in de Maashorst en vaker de bordjes met de afbeelding van de wisent her en der zien staan, maar me er nooit een voorstelling van kunnen maken, waar het wengebied nu precies ligt. Dat komt ongetwijfeld door mijn oriëntatievermogen van 0,0.

Bij de uitkijkpost staan een aantal Maashorstrangers om uitleg te geven over de wisenten, taurossen en exmoorpony's, die hier uitgezet zijn voor de begrazing en om de biodiversiteit te bevorderen. Dan nodigt een van de rangers mij uit om het gebied in te gaan. Ik aarzel en denk onmiddellijk aan de verhalen over woest bijtende stieren. Ranger Ton Smits stelt mij gerust: "Daar ligt de kudde onder de bomen en wij lopen tot halverwege bij die struiken." OK, dat is nog ver weg van de kudde, dus ik besluit om mee te gaan. Onderweg over gebaande paden in gemaaide stroken gras – zo ziet de kudde ons aankomen en blijven ze rustig – vertelt Ton mij over de wisenten. "De kudde hier bestaat nu uit tien volwassen dieren en 5 kalfjes, waarvan 3 stieren."

Ik vraag of dat later geen problemen geeft, want stieren vechten toch om de dominantie? "Inderdaad, maar voorlopig is de kudde nog klein en blijft bij elkaar. Dit gebied kan maximaal 40 à 50 dieren tellen, dat aantal geldt ook voor de taurossen en exmoorpony's. De winter bepaalt hoeveel dieren er maximaal kunnen zijn, zo gauw er bijgevoerd moet worden, zijn de kuddes te groot. Hier komen geen 'Oostvaardersplassentoestanden', hoewel een gestorven wisent wel blijft liggen voor aaseters en insecten."

Na een kleine 200 meter staan we stil en zijn de wisenten goed te zien, al is de afstand nog behoorlijk groot en voel ik me daarom veilig.

Op de terugweg vertelt Ton verder: "De wisenten verblijven nu in een afgebakend wengebied van zo'n 170 ha. Er worden allerlei proeven gedaan met ruiters, wandelaars, mountainbikers en honden aan de lijn, altijd onder begeleiding van rangers. Alle proeven worden gefilmd en bekeken door een gedragswetenschapper. Een belangrijke vuistregel hierbij is, dat iedereen uit respect voor de dieren een afstand houdt van minimaal 50 meter. Van nature komen ze niet naar mensen toe, maar het zijn en blijven wilde dieren. Daar moet ieder van doordrongen zijn."

Tot slot vertelt Ton over zijn werk als ranger. "Ik ben gepensioneerd biologiedocent. Ik heb een cursus gevolgd over hoe je met de wisenten omgaat, over hun gedrag in relatie tot andere dieren en mensen, maar ook hoe we de gezondheid van de dieren in de gaten moeten houden volgens een systeem met conditiescores. Is een dier ziek, dan geven wij dat door aan de kuddebeheerders en als het nodig is, komt er een gespecialiseerde dierenarts, die de wisent altijd onder verdoving moet behandelen. Op maandag, woensdag, vrijdag en zaterdag zijn de rangers in het veld om de omheining, die onder stroom staat, te controleren, de dieren te observeren en voor excursies met publiek."

Een stuk wijzer geworden, vervolg ik de fietstocht. Wie geïnteresseerd is in de wisenten, kan op zondag 14 oktober aan een excursie deelnemen. Boeken kan bij Natuurcentrum De Maashorst: info@natuurcentrumdemaashorst.nl.

Ankh van Burk.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant