Afbeelding

Fietstocht naar nieuwe knuppelbrug in Maashorst

Algemeen 1.303 keer gelezen

UDEN | Natuurcentrum De Maashorst houdt op zondag 26 mei een fietstocht naar de nieuwe knuppelbrug bij de wijstgronden. Daar aangekomen wordt gewandeld over de knuppelbrug tot hoger gelegen delen op de wijstgronden die voorheen niet goed begaanbaar waren.

Deze brug is in december 2018 tot stand gekomen door middel van crowdfunding. Vrijwilligers van Vrijwillig Landschapsbeheer Uden hebben deze bijzondere brug vervolgens aangelegd. Zowel de fietstocht als de wandeling worden begeleid door ervaren natuurgidsen van het IVN.

Wijstverschijnsel
Het wijstverschijnsel is iets heel bijzonders. Het komt heel weinig voor, maar is op een aantal plaatsen in natuurgebied de Maashorst zichtbaar. Het beste is dit verschijnsel te zien op de wijstgronden in Uden. Doordat er lang geleden een aardbeving plaatsvond, is er een breuk in de bodem ontstaan. Een vreemd gevolg hiervan is, dat in de wijstgebieden hooggelegen gronden nat zijn en lage delen droog. Dit heeft grote gevolgen voor de flora en de fauna. Kenmerkend is het oranje 'roest'-water dat zichtbaar is in sloten en vijvers.

Fietstocht
Tijdens deze fietstocht passeren de deelnemers een paar plekken waar het wijstverschijnsel zichtbaar is. Aangekomen bij de knuppelbrug worden de fietsen gestald en gaat men te voet verder over het nieuw aangelegde pad, waarbij nu veel verder dan voorheen het bijzondere wijstgebied in gegaan kan worden. Gidsen zullen van alles vertellen over het ontstaan van het gebied en de gevolgen voor planten en dieren. Omdat het vrij nat kan zijn wordt geadviseerd stevige schoenen aan te doen.

Informatie
De fietstocht start om 10.30 uur bij het natuurcentrum. Deelnemende volwassenen betalen 3,50 euro en kinderen 2,50 euro. Aanmelden is verplicht en kan tot vrijdagmiddag 24 mei 16.00 uur. Meer informatie is te vinden op de website www.natuurcentrumdemaashorst.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant