Afbeelding

Udens Commap helpt mensen om weer te 'praten'

Algemeen 1.213 keer gelezen

UDEN | Kun je het je voorstellen: dat je je stem niet kunt gebruiken? Omdat je een beperking of ziekte hebt. Of omdat je een ongeluk hebt gehad. Hoe communiceer je dan? Het Udense bedrijf Commap helpt deze mensen om weer te gaan 'praten'. Zaterdag 16 november houdt het bedrijf een open dag.

Herman Visser werd begin deze eeuw geraakt door een documentaire over een man met het Locked-In Syndroom. De man was tot aan zijn ogen verlamd en kon alleen communiceren door met zijn oogleden te bewegen; en dan enkel van boven naar beneden. Toch was hij er in geslaagd om een boek te schrijven: door met zijn ogen letter voor letter te 'dicteren'. "Ik was programmeur van beroep en heb contact gezocht met deze man. Er moest een manier zijn waarop hij beter zou kunnen communiceren", vertelt Herman Visser. Die manier vond hij. Via een programma dat hij op maat ontwikkelde. Het succesverhaal ging snel rond, waarna er meer verzoeken binnen kwamen. En ineens had Herman zijn eigen bedrijf: Commap. Oftwel: Communicatie Apparatuur.

'Hij kon zijn grote teen nog wiebelen'
We zijn bijna twintig jaar verder. Bij het bedrijf aan de parkeerplaats naast het zwembad werken intussen twaalf mensen. Dat zijn vooral specialisten met een achtergrond in logopedie en ergotherapie. Zij bezoeken in het hele land mensen met een spraakbeperking om te kijken hoe zij via apparatuur weer contact kunnen maken met hun omgeving. Bijna altijd lukt dat. "Veel mensen met een spraakbeperking leven in een cocon. Ze krijgen alles mee wat er om hen heen gebeurt, visueel of gevoelsmatig, maar kunnen daar niet of moeilijk op reageren. Kun je het je voorstellen hoe frustrerend dat moet zijn? 'Hij kan helemaal niks meer', zegt zijn omgeving dan vaak. Daar ben ik dan fel op. Want iedereen kan nog iets. Laatst zag ik dat een man zijn grote teen nog kon wiebelen. Dan passen we daar de apparatuur op aan, zodat hij via zijn teen weer kan 'praten'."

Communiceren via je wenkbrauwen
Elk verhaal raakt Herman nog steeds. Zoals recent nog de ouders die doodop waren omdat ze 's nachts om beurten bij hun zoon moesten waken. De jongen was verlamd en kon geen alarm slaan als hij hulp nodig had. Herman zag dat hij zijn wenkbrauwen nog wel kon bewegen en paste daar de apparatuur op aan. De jongen weet nu dat hij zijn wenkbrauwen drie maal moet bewegen om hulp in te schakelen. De ouders hebben eindelijk weer nachtrust. "Het is zo'n ontzettend dankbaar werk. Veel mensen met een beperking zijn bezig met overleven. Wij geven ze kwaliteit van leven terug. Want als je contact kunt maken, doe je weer mee. Dan krijg je je eigenwaarde terug. Dan kun je weer vooruit kijken, ook als naasten. Je kunt weer plannen maken, zoals het schrijven van een boek, en meedoen op social media. Je hebt weliswaar een beperking, maar je bent het niet meer. Je bent weer een mens."

Open dag op zaterdag 16 november
Herman Visser weet na bijna twintig jaar dat het lang niet meer vanzelfsprekend is dat je kunt praten. Je kunt vandaag een herseninfarct krijgen of morgen de analyse ALS of Parkinson. En een ongeluk zit inderdaad in een klein hoekje, weet hij intussen als geen ander. Om iedereen te laten zien wat je met apparatuur toch nog kunt bereiken, houdt Commap op zaterdag 16 november een open dag. Deze is van 9.30 tot 17.00 uur bij IBN, Hockeyweg 5 in Uden. Er is een informatiemarkt, van 10.00 tot 12.00 uur. Voor mensen die zich aangemeld hebben zijn er daarna demonstraties van nieuwe producten, lezingen over ontwikkelingen en er is een ontmoetingsplaats voor mensen met het Lockin-In Syndroom en met Niet Aangeboren Hersenletsel. Aanmelden hiervoor kan nog via info@commap.nl. "Interessant voor mensen uit het werkveld, maar eigenlijk voor iedereen."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant