Afbeelding

Afscheid Léon van Liebergen van MRK

Algemeen 502 keer gelezen
UDEN - Na een dienstverband van bijna veertig jaar in het MRK, is Léon van Liebergen deze maand met pensioen gegaan. Léon klopte als stagiaire in 1976 aan de poort van het Museum voor Religieuze Kunst, destijds een nog klein en jong museum dat drie jaar eerder was opgericht door de gemeente Uden, de Stichting Bisschoppelijk Museum van het bisdom 's-Hertogenbosch en de zusters Birgittinessen. Hij is er nooit meer weg gegaan.

[image=295280]

Als stagiaire begon Van Liebergen in 1976 aan zijn eerste expositie 'Franciscus in Brabant'. Een jaar later wordt hij tot adjunct-conservator benoemd. Kort daarop tot conservator. Hij werkte onbezoldigd, oftewel het was vrijwilligerswerk. In 1985 volgt de aanstelling tot conservator-directeur en dat werd betaald werk. Het is vooral in de daarop volgende jaren dat Van Liebergen het museum uitbouwt. De collectie groeit in kwaliteit en kwantiteit, een reeks aan exposities met verzorgde catalogi ziet het licht, met als laatste wapenfeit de realisatie van de manifestatie '300 jaar Abdij Uden' in 2013.

Restauratie
Ook het gebouw krijgt aandacht en wordt uitgebreid met de abdijboerderij, en later met een ondergrondse nieuwbouw. In 2005/2006 wordt het abdijgedeelte van het museum gerenoveerd en gerestaureerd. En dat alles met minimale middelen. Even kenmerkend als zijn 'schooien' en dadendrang is de informele sfeer in 'zijn' museum met zijn kleine staf en het hechte vrijwilligerscorps dat hij in het leven riep.

Kennis
Van Liebergen heeft zijn stempel nadrukkelijk op het museum gedrukt. Zijn ervaring en kennis blijven behouden voor het museum in de vorm van een ambassadeurschap en als bestuurslid van de stichting Vrienden van het Museum voor Religieuze Kunst. Zijn museale taken, waaronder het collectiebeleid zijn overgenomen door conservator Wouter Prins.
Als gastconservator bereidt Van Liebergen nu in samenwerking met Marc Mulders een afscheidstentoonstelling voor, die in het voorjaar van 2016 mede in het kader van het Jeroen Bosch jaar, geopend wordt.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant