De werkzaamheden op de A50 zijn in volle gang. (foto: Peter Kuijpers)
De werkzaamheden op de A50 zijn in volle gang. (foto: Peter Kuijpers)

54.500 ton nieuw asfalt aangebracht op de A50

Algemeen 370 keer gelezen

UDEN | Er wordt met man en macht gewerkt aan de A50. Rijkswaterstaat voert groot onderhoud uit aan het asfalt. Twee weken is de weg afgesloten tussen Veghel en Paalgraven: een week per rijrichting. Maar wat wordt daar nou precies gedaan? Rijkswaterstaat en Heijmans leggen het uit.

Van vrijdag 29 juli 21.00 uur tot vrijdag 5 augustus 21.00 uur is er geen verkeer mogelijk tussen oprit (11) Veghel en oprit (15) Nistelrode in de richting van Nijmegen. Van vrijdag 5 augustus 21.00 uur tot maandag 15 augustus 06.00 uur is er geen verkeer mogelijk vanaf knooppunt Paalgraven tot afrit (11) Veghel in de richting van Eindhoven.
"Al het asfalt wordt vervangen en de betonconstructie wordt nagekeken", vertelt Rob Ligtenberg, omgevingsmanager bij Heijmans. "In totaal wordt er 54.500 ton asfalt vervangen. Per uur kan er 300 tot 350 meter asfalt aangebracht worden. Een flinke klus dus." Daarnaast worden de ook de voegen op de viaducten vervangen. Uiteraard moet ook de wegmarkering opnieuw aangebracht worden. Dat alles kost veel mankracht. "We werken in drie shifts, er wordt 24 uur per dag gewerkt", aldus Ligtenberg. "Elke ploeg bestaat uit gemiddeld zestig tot zeventig personen."
"We hebben bewust voor de zomerperiode gekozen om de onderhoudswerkzaamheden uit te voeren. Dan blijft de overlast voor de weggebruiker beperkt", zegt Luc Peters, omgevingsmanager Rijkswaterstaat. "We hebben ook rekening gehouden met evenementen zoals de Udense kermis en de Nijmeegse Vierdaagse. We konden ervoor kiezen om de weg tien weekenden af te sluiten of twee volle weken. We hebben voor het laatste gekozen." Volgens Peters rijden er per dag gemiddeld 60.000 motorvoertuigen over de A50 in beide richtingen. In de zomerperiode zijn dat er ongeveer 45.000. "We hebben in goed overleg met gemeenten, veiligheidsdiensten en bedrijven de omleidingsroutes ingesteld."
De totale kosten van de onderhoudswerkzaamheden komen volgens Peters uit op ruim 13 miljoen euro. "De komende tien jaar kan de weg er sowieso weer tegenaan. Het asfalt zal daarna weer een keer aan vervanging toe zijn, maar het onderhoud zal dan niet zo ingrijpend zijn als nu het geval is", zegt Peters.
Meer informatie op www.rws.nl/onderhouda50.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant