De beruchte kruising.
De beruchte kruising.

Verkeerslichten op de Botermarkt blijven uit

Algemeen 295 keer gelezen

UDEN | Er wordt al jaren gesproken over een rotonde of verkeerslichten op de gevaarlijke kruising Losplaats-Velmolenweg-Botermarkt in Uden. Toch zijn de plannen nog niet gerealiseerd.

In 2014 werd bekend dat gemeente Uden ruim zes ton subsidie zou ontvangen voor het project. De rest van de kosten zou de gemeente bijleggen. De kosten zijn destijds begroot op één miljoen euro. Er werd ook een bureau ingeschakeld dat onderzoek deed naar de verkeersdrukte en het gevaar op de kruising en er werden gesprekken gevoerd met winkeliers, buurtbewoners en busbedrijf Arriva.

Op de kruising Velmolenweg-Losplaats komt geen rotonde, maar er komen verkeerslichten. De vertraging heeft te maken met de bodemsanering langs de Velmolenweg. Dat laat de gemeente weten.

"De voorkeur voor verkeerslichten is uitgesproken door de klankbordgroep. De kruising Velmolenweg-Losplaats wordt als onveilig ervaren. Daarom heeft de gemeente Uden vorig jaar een klankbordgroep samengesteld en deze gevraagd mee te denken over de beste oplossing", laat de gemeente weten. De klankbordgroep bestond uit omwonenden, weggebruikers, een medewerker van Arriva, een verkeersdeskundige, een lid van de Fietsersbond Uden-Landerd, een lid van de werkgroep Fietsvisie, een lid van het Platform Mensen met een handicap, de ondernemer van de Plus-supermarkt en een lid van gebiedsplatform Zuid-Uden en Centrum.

Ook voorbijgangers geven aan dat ze de kruising gevaarlijk vinden. Een mevrouw vertelt: "Mensen weten vaak niet wie voorrang heeft. De situatie is onduidelijk." Ze vindt verkeerslichten een goed oplossing. "Ik weet ook niet of er voldoende ruimte is voor een rotonde."

Daar is een andere passant het niet mee eens. "Een rotonde zou een betere oplossing zijn. Stoplichten kunnen zorgen voor opstoppingen. Dan staat hier straks alles stil."

Wanneer de verkeerslichten worden gerealiseerd is nog niet duidelijk. "Dat hangt af van de voortgang van de bodemsanering", aldus de gemeente.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant