Lotte legt in Nepal aan kinderen uit hoe tandenpoetsen werkt
Lotte legt in Nepal aan kinderen uit hoe tandenpoetsen werkt

Udense Lotte helpt Indonesische kinderen aan gezond gebit

Human Interest 1.515 keer gelezen

UDEN | De 27-jarige Lotte van Dongen uit Uden studeert voor mondzorgkunde. In september vertrekt ze voor een paar weken naar het Indonesische eiland Lombok om daar kinderen voorlichting te geven over een gezonde mond.

"Lombok is een arm deel van Indonesië. Er zijn niet veel mensen die geholpen kunnen worden wanneer ze bijvoorbeeld kiespijn hebben", vertelt Lotte. "Met een tandheelkundig team van vrijwilligersorganisatie DDFI (Dental Development Foundation Indonesia) reis ik daarom naar Lombok. We gaan langs bij basisscholen en opvanghuizen voor straatkinderen, om het gebit van kinderen te controleren en eventueel een behandeling uit te voeren."

In 2014 reisde ze al naar Nepal om daar hetzelfde te gaan doen. "In 10 dagen zijn er meer dan 1300 kinderen geholpen. We hebben er daarvan een hoop moeten vertellen dat tandpasta niet is om op te eten. Het is een geweldig gevoel om kinderen te helpen die nog nooit een tandenborstel hebben gezien!" Ze vervolgt: "Lombok is een beetje in de vergetelheid geraakt, maar ik sluit mijn ogen er niet voor. Ik voel me er verantwoordelijk voor om de kennis die ik heb te delen met deze mensen. Daarnaast leer ik er zelf heel veel van en leer ik de cultuur kennen."

Lotte hoopt dat mensen een steentje bij willen dragen aan het project, om de optimale zorg te kunnen bieden tijdens de reis. "Alle kleine beetjes helpen. Ik heb hiervoor een doneeractie opgezet. Via www.doneeractie.nl/lotte-voor-lombok/-27675 kan iedereen die wil een donatie doen." Ook staan er bij tandartspraktijken in Uden en omgeving spaarpotjes waarin geld gedoneerd kan worden.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant