Thea Bijl, José Smits en Fried Waterschoot. Achter hen een werk van Fried (foto: Ankh van Burk)
Thea Bijl, José Smits en Fried Waterschoot. Achter hen een werk van Fried (foto: Ankh van Burk)

Overzichtstentoonstelling drie Brabantse kunstenaars in Kunstation

Kunst en cultuur 1.090 keer gelezen

UDEN | Galerie Kunstation opent op zondag 27 januari om 15.00 uur een overzichtstentoonstelling van 3 Brabantse kunstenaars. Het zijn Fried Waterschoot met olieverfschilderijen, Thea Bijl met tekeningen in kleurpotlood en José Smits met glaskunst. De tentoonstelling loopt van vrijdag 25 januari tot en met zondag 24 februari 2019 en is te bezichtigen op vrijdag tot en met zondag van 13.00 tot 17.00 uur.

door Ankh van Burk

Bij Fried Waterschoot uit Hapert was al vanaf zijn jeugd zijn schilderspassie latent aanwezig. Na een beroepsleven als grafisch vormgever en illustrator kwamen de vrije kunstuitingen weer naar boven, nu al weer meer dan tien jaar geleden. "Wat ik zie kan ik redelijk goed direct op papier zetten met een soort timmermansoog", zegt Fried. "Voor de rest is het licht voor mij heel belangrijk en daarmee voel ik mij een impressionist, want met het juiste licht kun je alles wat niet mooi is, spannend, dynamisch en mooi maken." De doeken van Fried zijn vaak groot van afmeting. "Zo hebben ze nog meer impact en kan ik lekker losgaan", licht hij toe. En zo haalt Fried zijn inspiratie uit alles waar het licht op staat: stad, bloemen, mensen en oude spoorwagons. Zijn olieverfschilderijen kenmerken zich door een duidelijk, kleurrijk palet.

Dierenportretten
Thea Bijl uit Steensel is al vanaf haar jeugd kunstliefhebber pur sang. Zij bekwaamde zich in het werken met diverse materialen zoals olieverf, gouache en kleurpotlood. Zij volgde daarin haar opleidingen, onder andere de art classes aan het Parkland College in Champain-Urbana, Illinois in Amerika. Het werken met kleurpotlood is min of meer om praktische redenen ontstaan: met kleine kinderen om haar heen kun je het werk makkelijker even wegleggen. In de kleurpotloodtechniek heeft zij zich gespecialiseerd. "Kleurtechniek is geduldwerk. Ik bouw de tekening laag voor laag op en gebruik de kleuren van licht naar donker. Bij mijn dierportretten lijkt het alsof ik de haartjes stuk voor stuk getekend heb, maar dat is niet zo," legt Thea uit. Thea heeft een voorkeur voor het portretteren van dieren, ook in andere materialen. Aanvankelijk deed zij dat in opdracht, maar nu werkt zij ook voor zichzelf. Pas in 2012 kwam zij voor het eerst naar buiten met haar werk.

Glaskunst
José Smits uit Best heeft veel kunstvormen verkend. In de loop der jaren heeft ze veel leermeesters gehad en specialisatie-opleidingen gevolgd. Glas fascineerde haar al op de basisschool en de laatste tien jaar is zij vooral bezig geweest met glaskunst, omdat ze daarin veel technieken kan gebruiken om het glas vorm te geven en met kleur te werken. Het geeft haar de mogelijkheid om te blijven vernieuwen en grenzen op te zoeken. Ze werkt eerst met klei "omdat je met klei vanuit jezelf werkt" en maakt de vorm. Daar wordt een mal van gemaakt, die gevuld wordt met koud glas, dat vervolgens gesmolten wordt. Afhankelijk van het resultaat wordt de vorm wel of niet gepolijst. Een andere techniek is het werken met laagjes.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant