KNVB past gele kaarten registratie aan
KNVB past gele kaarten registratie aan

KNVB past 'hoofdpijndossier' gele kaarten aan

Voetbal 1.582 keer gelezen

ZEIST – Het was al jaren een bron van ergernis: het systeem met de gele kaarten. Op de eerste plaats al het exorbitante verschil met de collega's uit het betaalde voetbal, maar vooral de mate van straffen die steeds maar weer verdubbelde. De bond is de ontvangers tegemoet gekomen en zet een streep door het sterk verouderde, maar meer onredelijke systeem.

In het seizoen 2015-2016 werd het de arbitrage wat makkelijker gemaakt door flink wat typex over de codes van motivatie voor een rode kaart te kalken. Door die gebrekkige keuze mogelijkheid vielen de straffen vaak erg hoog uit. Een voorbeeld: trappen of onderuithalen tegenstander werd plots zeven wedstrijden waar het betaalde voetbal het afdeed met één wedstrijd en één voorwaardelijk. Wesley Meeuwsen OJC Rosmalen en Brian Peters Blauw Geel'38 waren onder anderen een van de vele slachtoffers van deze nieuwe regeling. De KNVB burele werden bedolven met protesten. De bond zag wel in dat dit niet goed liep en honoreerde de meeste protesten en bracht ze dan terug naar twee of drie wedstrijden. Iemand voor een kwartcompetitie schorsen stond vaak niet in verhouding met het gepleegde feit. 

Voor dit komende seizoen heeft de KNVB eveneens het gele kaarten systeem op de schop gegooid.  De bond heeft het onderverdeeld in drie categorieën:

1- Registraties komende uit competitiewedstrijden (inclusief beslissingswedstrijden voor promotie, degradatie of periodekampioenschap en kampioenswedstrijden)

2- Registraties komende uit bekerwedstrijden

3- Registraties komende  uit promotie- en degradatiewedstrijden.

Competitiewedstrijden
De eerste schorsing volgt nu na de vijfde gele kaart, de tweede na de zevende registratie.  Dat was voorheen na vier gele kaarten één duel schorsing en elke daaropvolgende boeking betekende weer een wedstrijd niet opgesteld mogen worden. Bekerwedstrijden staan los van de competitie met uitzondering van een rode kaart die wel voor beiden gevolgen heeft. Elke tweede, vierde en volgende registratie betekent één wedstrijd schorsing voor de volgende bekerwedstrijd.

Nacompetitie
Elke speler begint bij de start van het competitie dessert op 'nul'. Iedere tweede, vierde en volgende registratie die een speler krijgt betekent een schorsing. Een prima tegemoetkoming  van de bond die voor de clubs in de Hoofklassen tot en met de vijfde klasse komend seizoen van toepassing is. Voor de Tweede- en Derde Divisie gelden weer andere regels met betrekking op registraties.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant