Afbeelding

Buitenplaats Heerenboer: wonen in het groen, met het oog op de toekomst

Wonen 2.043 keer gelezen

VEGHEL | Een moderne duurzame woning die klaar is voor de toekomst? Gelegen rond een boerenerf, uitkijkend op het groen in Veghels Buiten? Voor wie dat als muziek in de oren klinkt, is een bezoekje zondag 17 februari aan de Noordkade een must. Daar wordt dan een informatiemiddag gehouden over het nieuwe project Buitenplaats Heerenboer, dat 23 energieneutrale woningen omvat. Geïnspireerd op het Brabantse platteland, vertaald naar eigentijdse waarden.

Projectontwikkelaar van Buitenplaats Heerenboer is Earth and Eternity. Dit bureau streeft ernaar om comfortabel en duurzaam wonen tot de norm te verheffen. Dit doen zij door moderne, betaalbare energieneutrale woningen te ontwikkelen en bouwen. Het Veghelse project werd toebedeeld aan de ontwikkelaar uit Valkenswaard nadat deze de gemeente overtuigd had van het unieke karakter van haar plannen. "Simpel gezegd hebben wij de ideeën maar geen grond. Dus ben ik op zoek gegaan naar een geschikte locatie om onze plannen uit te kunnen voeren. Die vond ik in Veghel. De gemeente Meierijstad gaf aan alleen met een ontwikkelaar met een eigen visie in zee te willen gaan. Nou die hebben wij wel!", vertelt commercieel directeur Erik Schampers.

Duurzaam wonen 
De werk- en zienswijze van E&E komt volledig tot zijn recht in Buitenplaats Heerenboer, door Erik Schampers omschreven als 'het modernste boerenerf van Nederland'. Het gaat om een deelplan met 23 koopwoningen rond een boerenerf, die allen uitkijken op het groen. Het zijn huizen die op moderne en duurzame manier gebouwd worden, all electric en energieneutraal. E&E bouwt woningen die door het gebruik van duurzame materialen en slimme technische installaties lagere woonlasten hebben. Enkele voorbeelden hiervan zijn: flexibele bouwmethode op basis van staalskelet, onderhoudsarme materialen, hoogwaardige isolatie, drielaags glas HR+++, nieuwste generatie zonnepanelen, energiezuinige warmtepomp, CO2 gestuurde ventilatie met warmteterugwinning en Domotica woonautomatisering (meten en bedienen met de smartphone). "Daarnaast zijn de installaties op elkaar afgestemd zodat er energieneutraal geleefd kan worden met maximaal comfort en zonder beroep te doen op fossiele energie. Dus de maandelijkse woonlasten zullen minimaal zijn. We bouwen slimme woningen die uiteindelijk meer opbrengen ", aldus Erik Schampers. Het project moet de beschutte sfeer van een kleine gemeenschap gaan uitdragen, maar Erik Schampers benadrukt dat toekomstige bewoners zelf beslissen in hoeverre zij hierin meegaan. "Waar mogelijk durf je te delen. Het gaat om een vrijblijvende verbinding. Het hoeft niet, maar kán wel", legt hij uit. Die verbinding gaat verder dan het gemeenschappelijke erf. Zo is er een gezamenlijke plantenkas voor het kweken van kruiden, bloemen en groenten en de grote schuur, met een werkbank voor een klus of een feestje. En om eventueel de aanhanger, grasmaaier, gereedschap en ladder te delen. "Spullen die je niet vaak nodig hebt. Waarom zou je die persoonlijk aanschaffen als je ze kunt delen?", zegt Erik Schampers.

Wensen 
Buitenplaats Heerenboer omvat drie typen woningen in zes clusters en een vrijstaande langgevelwoning met prijzen vanaf 350.000 euro. De woningen worden standaard al volledig afgewerkt opgeleverd. Inclusief zonnepanelen en installaties, maar ook met wand-, vloer- en plafondafwerking, complete keuken met inbouwapparatuur en sanitair voor badkamer en toilet. "Alles gaat in overleg, geen enkele woning zal hetzelfde zijn. Een huis is de grootste aankoop van je leven. Dan mag je van een ontwikkelaar best vragen om mee te gaan met de wensen van de koper. En die flexibiliteit is nu juist onze grote kracht", aldus Erik Schampers. 
De doelgroep is volgens hem zeer divers: de woningen zijn zeer geschikt om volledig levensloopbestendig in te richten. Bijvoorbeeld door ruimte voor een traplift te creëren of de ruimte op de begane grond uit te breiden. Hier kiezen mensen die wat ouder zijn voor. Maar ook een jong gezin met kinderen van 5 en 7 jaar heeft interesse getoond."

Er zal in augustus gestart worden met de bouw. Erik Schampers verwacht dat de bouwtijd ongeveer een jaar zal bedragen, dus rond de bouwvak in 2020 zullen de woningen worden opgeleverd. Schampers is zeer enthousiast over het Veghelse project. En dat is hij niet alleen: "Als ik mensen erover vertel, krijg ik vaak te horen 'Daar wil ik ook wonen!'."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant