Boy de Winter.
Boy de Winter.

Boy de Winter van L'hiver gaat door tot hij erbij neervalt

Zakelijk 823 keer gelezen

UDEN | Het bedrijf van Boy de Winter, L'hiver, bestaat dit jaar maar liefst vijftig jaar. De hogehoedmaker is nu 68 jaar, maar is nog lang niet van plan te stoppen. "Ik ga door tot ik erbij neer val", grapt hij.

Boy rolde toen hij dertien was in het vak. "Mijn ouders hadden een verhuur van gelegenheidskleding. Een hogehoedmaker was klant bij ons en hij was al 83 jaar en zocht een opvolger. Toen ben ik bij hem in de leer gegaan." Boy werkt daar ongeveer vier jaar en op zijn zeventiende overlijdt zijn leermeester. L'hiver werd geboren. "Ik moest noodgedwongen voor mezelf beginnen."

Inmiddels heeft de vakman een mooi bedrijf opgebouwd met klanten wereldwijd. "Alle topruiters ter wereld zijn klant bij mij", vertelt Boy. Ook maakt hij hoeden voor de koninklijke stallen en maakte hij hoeden voor een aantal bekende Nederlanders. "Ik heb ooit voor Jos Brink een steek gemaakt. En voor André van Duin, Ted ter Braak en Robert Long heb ik ook hoeden gemaakt. Dat weet ik nog heel goed, want zij hadden echt grote koppen", lacht Boy. "Ik heb toen nog gezegd: 'Ik moet buiten gaan werken, want deze hoeden passen niet in mijn werkplaats."

Zijn geheim voor zijn succesvolle zaak? "Ik heb tips van anderen ten harte genomen. Zo vertelde Cor van der Heijden van CSU mij ooit op het voetbalveld: 'Boy, als je kunt, blijf klein. Laat je bedrijf niet te groot groeien'. Dat heb ik gedaan en ik denk dat dit heel belangrijk is geweest."

Voor andere (startende) ondernemers heeft Boy nu zelf ook een tip: "Spring niet te ver. Als je wil groeien, doe dat dan in kleine stapjes."

Boy is dus nog lang niet van plan om te stoppen. Hij heeft nog elke dag plezier in zijn werk. "Ik heb heel ander contact met klanten dan een gewone verkoper. Ik zeg altijd ik heb geen klanten, ik heb vrienden en vriendinnen die mijn hoeden dragen", aldus Boy. Hij vervolgt: "Wat ik mooi vind, is dat mensen veranderen onder een hoed. Ze gaan zich anders gedragen. Dat is prachtig om te zien."

Dit artikel stond in de bijlage 'Bedrijvig'. De hele bijlage lezen? Klik dan HIER. 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant