Theo van Houdt is waanzinnig blij met zijn 'nieuwe' voordeur (Foto: Margot van Kleef).
Theo van Houdt is waanzinnig blij met zijn 'nieuwe' voordeur (Foto: Margot van Kleef).

Deurenproject bij het AAtrium geeft bewoners het gevoel van 'thuiskomen'

Algemeen 680 keer gelezen

VEGHEL | Verpleegcentrum AAtrium in Veghel heeft deze week een bijzondere actie afgerond. Mede dankzij de Vrienden van het AAtrium hebben ongeveer 35 kamers een eigen voordeur gekregen. Het deurenproject is onder bewoners erg goed ontvangen. "Ik ben er zo ontzettend blij mee. Het voelt echt als thuiskomen", vertelt de 83-jarige Theo van Houdt blij.

Annelies Emonds is verzorgende bij het verpleegcentrum aan de Trompstraat in Veghel. Ze vertelt dat de deuren naar waarheid zijn nagebootst. "De voordeur van de laatste woning of van het ouderlijk huis bijvoorbeeld. Die deuren zijn gefotografeerd en bewerkt door Margot van Kleef en vervolgens op print op de deur vastgeplakt. Het ziet er mooi uit." Daaraan is niets gelogen. Een rondje op de eerste etage geeft een goed beeld. Elke deur is anders en het ziet er meteen een stuk sfeervoller uit. "Het geeft de mensen een thuisgevoel. Ook voor de dementerende hier is het van meerwaarde. Zij herkennen hun eigen voordeur", weet Annelies.

Nieuwe aanwinst
Activiteitenbegeleider Berdine Nooijen vertelt dat er geld is ingezameld door de Vrienden van het AAtrium door onder andere een kerstmarkt te organiseren. Ze vertelt dat het niet alleen bij de mooi aangeklede deuren blijft. "Ook de muren gaan we opnieuw aankleden met grote natuurfoto's. Het geeft meer sfeer en het instellingsgevoel neemt af. Het doet de bewoners goed", vertelt Berdine terwijl ze bij Theo van Houdt aanbelt.
De 83-jarige Theo woont ongeveer een half jaar in het AAtrium en is bijzonder gelukkig met zijn nieuwe aanwinst. "Eind jaren 70 kwam deze voordeur. Eerst hadden we een deur van vurenhout met smeedwerk erop. Dit is een hardhouten deur", beschrijft Theo zijn nieuwe deur. De deur is naar echtheid nagemaakt. "Het is net alsof ik weer thuiskom op de Vondelstraat 14. Alleen hoef ik hem nu nooit meer te schilderen. Dat deed ik altijd zelf, net als het hele huis trouwens", glimlacht hij vol trots.

Loterij
Theo werd onlangs volkomen verrast toen hij thuiskwam en zijn nieuwe voordeur zag. "Ik ben zo enthousiast. Het voelt nu echt als mijn eigen huisje. Ik ben er erg blij mee", zegt hij terwijl hij naar Annelies en Berdine kijkt. Vlak daarvoor heeft hij de medewerkers van het AATrium vakkundig naar de fauteuil in zijn kamer gewezen. "De 'nieuwe' deur heb ik gewonnen met de loterij van de Vrienden van het AAtrium. Ik vind het nu ook leuker om de deur uit te gaan, want dan mag ik daarna weer via mijn vertrouwde voordeur naar binnen."

Genieten
De actie van het zorgcentrum lijkt zeer geslaagd. Theo praat alsof zijn voordeur nooit anders is geweest. "De mensen genieten ervan. Dat is leuk om te zien", besluit Berdine tevreden.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant