Skiërs in Oostenrijk.
Skiërs in Oostenrijk.

‘Er ontstaan deze reis mooie vriendschappen’

Algemeen 971 keer gelezen

OSS | De liefde voor wintersport is er altijd geweest bij Hans van den Berg. De inmiddels 67-jarige Ossenaar stond in zijn leven al honderden keren bovenaan de meest prachtige pistes. Maar niet alleen zelf skiën is een passie, hij organiseert dit jaar voor de 42ste keer een wintersportreis.

door Leon Voskamp 

Vorig jaar ging het vanwege corona niet door, maar dat was het eerste jaar dat er een streep gezet moest worden door de wintersportreis. Daarvoor organiseerde hij ieder jaar één of twee keer per jaar een reis, in totaal al 41 keer. Het idee ontstond tijdens een reis waarin de voormalig docent Lichamelijke Opvoeding (hij werkte onder andere bij de Mgr Zwijsenschool in Oss en het Koning Willem I College, red.) als begeleider van leerlingen meeging. “Ik runde vroeger naast mijn baan een ‘huisvrouwen gymgroepje’. De dames hoorden van mijn reis met de leerlingen en vroegen of ik dat ook niet kon regelen. Zo gezegd zo gedaan en ik vertrok samen met een mannelijke collega met 28 dames naar Oostenrijk. Vrijwel niemand kon skiën, dus ze hebben daar lessen gevolgd, waar wij ook bij hielpen. Je kunt je wel voorstellen dat het met zo’n grote groep ontzettend gezellig was.” 

Grote groep
De reis werd zo’n succes, dat al snel de vraag kwam om het een jaar later opnieuw te organiseren. “Ik had toen wel de eis dat er een volle bus zou vertrekken, want een halve bus zou teveel kosten. Met veel kunst- en vliegwerk lukte dat en een jaar later ging er opnieuw een groep naar Oostenrijk.”

Vriendschappen
In de loop der jaren bleef de Ossenaar -die ook twintig in Macharen woonde- de reis organiseren. De groep die meegaat is heel divers. Zo gaat er in de carnavalsweek van 2022 naar het Oostenrijkse Hopfgarten een man van 81 jaar mee, maar ook een groepje jongeren. Iedereen heeft zijn/haar eigen niveau, sommigen hebben nog niet eerder op ski’s gestaan. “Van bouwvakker tot advocaat, je ziet alle lagen van de bevolking die meegaan. Tijdens de reis zie je mensen echt naar elkaar toegroeien. Er hangt een geweldige sfeer en er ontstaan mooie vriendschappen.”

Toekomst
Zo lang zijn gezondheid het toelaat, is hij van plan deze reis te blijven organiseren. “Het geeft een kick om zoiets moois neer te zetten voor mensen. De eerste paar jaar was het ontzettend veel regelwerk, maar nu kan ik vrijwel alles van tevoren regelen. Alles wordt tot in de puntjes geregeld. Als er daar iets gebeurt, ben ik er om te helpen. Overigens kunnen mensen de gehele week invullen zoals ze zelf willen. Ook wandelaars zijn van harte welkom.”

Meer informatie
De reis voor 2022 is nog niet helemaal uitverkocht. Hans van den Berg is voor vrijblijvende informatie te bereiken via vd.bergjes@home.nl of (06) 52 35 55 88.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant