Afbeelding

Foto van vroeger: varkens op de weekmarkt

Historie 1.244 keer gelezen

De Udense jaarmarkten hebben een eeuwenoude geschiedenis. Pas sinds 1930 kennen we de weekmarkten. De kersverse burgemeester C.L. Buskens was de initiatiefnemer hiervan. Deze markten vonden plaats in de buurt van het toenmalige raadhuis, dus niet op de huidige Markt.

Daarvoor kenden we wel al de Schafstraat, als een gedeelte van de huidige Markt en de Prior van Milstraat. Deze naam duidde op de schapenmarkten met veel aanvoer van Duitse handelaren via het Duits Lijntje; de spoorwegverbinding tussen Boxtel en Gogh.

Na de Tweede Wereldoorlog werden de markten geconcentreerd op de huidige Markt. In de Udensche Courant van 12 augustus 1960 stond: Aanvoer van biggen ruim 800. Handel vrij vlot aan prijzen van veertig tot vijftig gulden. Deze foto is van enkele jaren later. Door publicatie van deze foto in het boekje Uden … “ge bent Úje nie mèr!” zijn er inmiddels meerdere namen bekend van de handelaren op deze foto. De Biggenstraat heeft haar oorsprong in de wekelijkse handel in levende varkens die er tot rond 1970 plaatsvond. En wie herinnert zich niet de Markthal op de huidige Nieuwe Markt. Oorspronkelijk was dit gebouw bedoeld als onderkomen voor de wekelijkse biggenmarkt, maar uiteindelijk is het vooral gebruikt als sportzaal en onderkomen voor vele carnavalsfeesten van CV De Knoerissen.

Weet je meer te vertellen over deze foto? Geef het door aan info@udenarchief.nl. Kijk ook eens op de website www.udenarchief.nl

Bron: Stichting Het Uden-archief van Bressers

Heb jij ook een leuke herinnering aan een bepaalde foto? Stuur je foto en verhaal in naar de redactie en wie weet wordt het geplaatst in deze rubriek!

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant