Tim in actie.
Tim in actie.
IN GESPREK MET

17-jarige Tim: ‘Mijn doel is om eerste te worden op het NK Freerunnen’

Human Interest 851 keer gelezen

UDEN | Al bij zijn tweede NK Freerunnen stond Tim Grimbergen op het erepodium naast zijn idool Siebe van de Spijker, die eerste werd. De 17-jarige Udenaar vertelt ons over zijn grootste hobby.

door Henk Lunenburg

Welke opleidingen heb je gevolgd?
“Ik begon op de basisschool De Cirkel op Uden-Zuid. Daar was ik een rustige jongen die weinig zei en veel aan het dagdromen was. Mijn leukste vak was sporten, rekenen vond ik toen helemaal niets. Nu vind ik het wel leuk. Na de basisschool ging ik 4 jaar naar het Udens College vmbo-t, en sinds dit jaar naar het ROC Nijmegen voor Mediavormgeving. Deze studie duurt 4 jaar. Ik leer met camera’s te werken voor video en fotografie en het afmonteren van video’s en bewerken van foto’s. Ook leren we het opstarten van een eigen bedrijf, wat ik graag wil.”

Wanneer is jouw interesse in freerunning begonnen?
“Al in groep 1 van de basisschool was ik aan het rennen over het schoolplein, ik klauterde overal op en sprong overal vanaf, zonder dat ik wist dat dit een soort van freerunnen was. In groep 3 deed ik dat samen met een klasgenoot. We kropen door buizen, sprongen over obstakels en probeerden om zo snel mogelijk, zonder de grond te raken, onszelf te verplaatsen. Na schooltijd deden we dat ook in speeltuintjes en in het park. We keken vaak naar videofilmpjes over freerunning van Stottor op YouTube. Ik deed veel aan sport, ik heb 3 jaar getennist, 1 jaar gevoetbald, en daarna nog atletiek gedaan. Doordat onze moeders bevriend zijn, leerde ik Iza van Heeswijk en haar broer Sam kennen. Sander was al goed in freerunning en dat wilden Iza en ik ook wel leren. Samen hebben we ons aangemeld bij Michael Peerenboom van Freerun Uden. Onze eerste lessen kregen we in de gymzaal van Germenzeel.”

Is freerunning een gevaarlijke sport?
“Je kunt met een vriend of vriendin gaan oefenen met filmpjes van YouTube zoals ik heb gedaan. Maar het is beter om je aan te sluiten bij een club, zodat je de basistechnieken van freerunning goed leert beheersen. Je leert op een trampoline in een gymzaal de salto’s goed uit te voeren. Ook de roll/safety roll is heel belangrijk om te leren, omdat die roll ervoor zorgt dat je minder hard landt. Bij freerunning is het belangrijk om niet bang te zijn en te geloven dat je het kan. Blijf wel opletten dat je niet iets doet dat te gevaarlijk is. Je moet ook niet onmiddellijk een ‘corkscrew’ of een ‘gainer’ gaan proberen. Begin eerst met de ‘vaults‘. Dit zijn trucjes om over obstakels te geraken. Oefen eerst in een gymzaal, daarna op zandgrond en daarna op gras en tot slot op stenen ondergrond. Als je het op deze volgorde doet is het minder gevaarlijk.”

Wanneer begon je les te nemen bij Michael Peerenboom?
“In 2017, toen ik 13 jaar was, begon ik met trainen bij Michael. Daar leerde ik de juiste technieken. Ik vond het heel leuk en bleef mijzelf verbeteren. Freerunning betekent erg veel voor mij, ik wil er het liefst een carrière uit opbouwen. Ik vind het erg leuk om naar andere gym/steden te reizen om er nieuwe freerunners te ontmoeten en nieuwe challenges te doen. Nu geef ik les bij Freerun Uden aan de Energielaan en doe ik mee aan wedstrijden, zoals het NK in Rotterdam.”

Hoe vaak moet je trainen om dit te bereiken?
“Ik train elke dag, meestal tussen de 45 minuten en de 4 uur, en in de weekenden langer. We gaan vaak met vier tot zes vrienden trainen in Eindhoven of Nijmegen, gewoon tussen het winkelend publiek. Soms trainen we ook op plekken waar we eigenlijk niet mogen komen. Het is heel belangrijk dat ik de afstand tussen twee objecten goed leer in te schatten en te kijken of ik voldoende ruimte heb om een aanloop te nemen die nodig is voor de sprong. De langste afstand die ik ooit gesprongen heb is ongeveer 5 meter op een hoogte van 3 meter. Tijdens onze vakanties train ik ook met freerunners in het buitenland, daar leer je weer andere tricks en stunts van.”

Wanneer deed je voor het eerst mee aan een wedstrijd? 
“Vorig jaar deed ik voor het eerst mee aan het NK in Rotterdam, dat was ook de eerste wedstrijd waar ik ooit aan deelnam. Ik was zelfs de jongste deelnemer. Bij freerunnen is geen leeftijdsgrens, jong en oud strijden tegen elkaar. Op de dag zelf mag iedereen zich aanmelden. Er zijn vooraf geen wedstrijden waarin bepaald wordt wie mee mag doen. Na het aanmelden mag je een aantal keer het parcours afleggen dat zij hebben uitgezet. Je bepaald zelf met welke ‘backflips’, ‘snelle vaults’, ‘monkeys’ en nog meer acrobatische stunts je zo sierlijk en zo snel mogelijk het parcours aflegt. Tijdens de voorronden kregen we één kans, alleen de beste en snelste deelnemers gingen door. In de halve finale waren er nog tien over, de finale werd beslist door vier freerunners. Ik werd zesde. Het was een onvergetelijke dag en een ervaring die naar meer smaakte. Hierna deed ik nog aan een aantal kleinere wedstrijden mee.”

Ook dit jaar deed je mee aan het NK freerunnen in Rotterdam.
“Op 11 september mocht iedereen zichzelf aanmelden, het maakte niet uit of je ervaring had of niet. Alleen was het wel van zelfsprekend dat je op niveau was. Ik was één van de dertig freerunners die geselecteerd werd om deel te nemen aan het NK. Iedereen had super goed getraind. Ik heb respect voor alle deelnemers die aan dit kampioenschap deelnamen, in het bijzonder aan Siebe en Sylvain waar ik mee en tegen gestreden heb. Siebe van de Spijker werd eerste en ik werd tweede. Ik ben heel blij met mijn deze plek op mijn tweede NK en vind het nog steeds raar om te beseffen dat ik nu tweede van Nederland in freerunning ben. Mijn doel is om volgend jaar aan de belangrijkste freerunning wedstrijd ter wereld van Red Bull Art of Motion deel te nemen en eerste te worden op het NK.”

Cv Tim
Tim is in 2004 geboren in Uden. Hij woont met zijn vader Jan-Willem, moeder Karin en broer Tom in Uden. Zijn vader is advocaat-generaal en zijn moeder is verpleegkundige. Tim heeft nog een halfbroer en halfzus die in Oss wonen. Tim had een fijne jeugd met veel vrienden. Al heel jong begon hij met klimmen in bomen en lantarenpalen, en zocht hij uitdagingen op.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant