Willem met een paar van zijn cartoons. (foto: Henk Lunenburg)
Willem met een paar van zijn cartoons. (foto: Henk Lunenburg)

Cartoonist Willem: ‘Je leert in één plaatje te denken’

Algemeen 737 keer gelezen

UDEN | Onder de naam ‘Wibo Cartoons’ zet Willem Boonaerts (41) drie dagen in de week een nieuwe cartoon op zijn Facebook- en Instagrampagina. De Udense cartoonist wil met zijn creaties mensen aan het lachen maken, maar ook aan het denken zetten.

“Ik ben altijd creatief geweest en tekende van jongs af aan al veel”, blikt Willem terug op zijn jeugd, wanneer we vragen naar waar zijn liefde voor het maken van cartoons vandaan komt. “Op de basisschool stond ik regelmatig met tekeningen in de schoolkrant. Een aantal jaar geleden heb ik een tijdje cartoons gemaakt voor het nieuwsblad van dierenopvangcentrum Hokazo en kwam ik er achter dat ik er meer mee wilde gaan doen.” Hij zette zijn tekentalent én gevoel voor humor om in een eigen cartoonrubriek ‘Wibo Cartoons’, met zelfbedachte figuren en herkenbare personages. “Ik werk met personages die vaak terugkomen. Die heb ik zelfs namen gegeven: Walter & Ronald en Gerda & Harold.”

Woordgrapjes
Zijn ideeën komen uit verschillende hoeken. Soms ploppen ze zomaar op in zijn hoofd, maar vaak zijn het ook de actualiteiten die Willem inspireren. “In deze tijd zijn dat bijvoorbeeld mondkapjes, Sint en Piet of een uitspraak van een politicus. Ik probeer zo’n onderwerpen of gebeurtenissen op een grappige manier te verwerken in een plaatje. Het zijn meestal woordgrapjes waarmee ik mensen aan het lachen wil maken. Op die manier hou je mensen een spiegel voor, maar dan op een leuke manier. Ik wil naast het lachen ook mensen aan het denken zetten.” Een echte inspiratiebron heeft hij niet, maar zijn gevoel voor humor haalt hij uit verschillende cabaretiers, zoals Theo Maassen en Hans Teeuwen. “Ik volg ook andere cartoonisten. En vroeger las ik heel veel Dirk-Jan, dat helpt denk ik ook wel mee”, lacht hij. Willem laat zijn eigen mening in zijn creaties niet doorschemeren. “Ik houd bij wijze van spreken het liefst iedereen voor de gek, ongeacht mijn eigen mening. “

Uitdaging
Maar hoe gaat dat dan? Komt eerst de grap of eerst de tekening? “Het begint meestal met een grapje dat me te binnen schiet, en die ik dan op papier zet met een tekening en tekstballonnetjes. Het is soms best lastig en een uitdaging om zo’n grap in een kleine cartoon op de juiste manier over te laten komen, maar je leert op deze manier wel echt in één plaatje denken. Dat is natuurlijk ook het mooie aan cartoons.” Tekenen op de iPad of via de computer, daar doet hij niet aan. “Ik teken gewoon nog op de ‘ouderwetse’ manier, aan de keukentafel, met m’n potlood, gum en schetsblok. Wanneer de potloodtekening klaar is, trek ik het over met een fijnschrijver. De tekening scan ik vervolgens in en dan ga ik het pas op de computer bewerken. Die werkwijze vind ik het allerfijnst.”

Cartoons bekijken
Ben je benieuwd naar de cartoons van Willem? Kijk dan op zijn Facebookpagina (Wibo_Cartoons) en/of Instagrampagina (Wibo Cartoons). Willem is ook beschikbaar voor illustraties of cartoons in opdracht. Meer info? Stuur dan een mailtje naar wibo.cartoons@gmail.com.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant