In de afgelopen 25 jaren heeft het GESP veel ontwikkelingsprojecten in de zustergemeente gefaciliteerd, o.a. op agrarisch gebied, het onderwijs en de drinkwatervoorziening.
In de afgelopen 25 jaren heeft het GESP veel ontwikkelingsprojecten in de zustergemeente gefaciliteerd, o.a. op agrarisch gebied, het onderwijs en de drinkwatervoorziening. Foto: GESP

Zilveren partnerschap GESP wordt gevierd met expositie in Petershuis

Algemeen 177 keer gelezen

GENNEP | In het Gennepse Museum Het Petershuis en de raadszaal in het stadhuis worden zaterdag de festiviteiten rond het zilveren jubileum van Stichting GESP geopend. De expositie over het samenwerkingsverband tussen de (nog resterende) partnersteden San Pedro de Lovago (Nicaragua) en Gennep is van zondag 8 augustus tot en met 12 september te bewonderen in het Gennepse museum.

In 2019 bestond de Stichting GESP (afgeleid van het Slowaakse Gelnica, Gennep en San Pedro) 25 jaar. De organisatie was de afgelopen jaren verantwoordelijk voor tal van projecten ter verbetering van de leefomstandigheden in de Gennepse partnergemeente San Pedro de Lóvago in Nicaragua. Het GESP boekte veel resultaten en zag tevens kans een vitale samenwerkingsrelatie tussen Gennep en San Pedro in stand te houden. Dat was voldoende reden om het zilveren jubileum uitgebreid te vieren,  maar de activiteiten die daarvoor in het jubileumjaar waren gepland, moesten vanwege coronaperikelen worden doorgeschoven naar 2020. Zo ook de expositie in Museum Het Petershuis, waarin het GESP de bezoekers laat kennismaken met de Nicaraguaanse partnergemeente en de projecten die daar met hulp vanuit Gennep zijn uitgevoerd. Deze expositie wordt nu deze zomer gehouden.

Ontstaan


De basis voor een stedenband tussen Gennep en de Nicaraguaanse en Slowaakse gemeenten San Pedro de Lóvago en Gelnica werd door de Gennepse gemeenteraad gelegd in 1992. Sinds 1994 geeft de particuliere Stichting GESP vanuit Nederland inhoud aan deze samenwerking. Na verloop van tijd werd de samenwerking met Gelnica verbroken. De band met San Pedro bleef voortbestaan.
In de loop van de afgelopen 25 jaren heeft het GESP veel ontwikkelingsprojecten in de zustergemeente in Nicaragua gefaciliteerd. Denk daarbij aan agrarisch gebied, het onderwijs en de drinkwatervoorziening. In deze expositie toont het GESP de eigen geschiedenis alsmede een overzicht van projecten die al zijn uitgevoerd of nog in ontwikkeling zijn.


Expositie

De expositie is opgebouwd rond het verleden, heden en de toekomst van de stedenband tussen Gennep en San Pedro de Lóvago. Bezoekers zullen kennisnemen van de prachtige initiatieven die in de afgelopen 25 jaren zijn opgezet om, samen met de mensen daar, de leefomstandigheden te verbeteren. Aan de hand van drie pijlers (sociale inclusie, economische ontwikkeling en basisvoorzieningen) worden verschillende projecten van GESP in de schijnwerper gezet. Natuurlijk is hierbij ook aandacht voor de toekomst van de vriendschapsrelatie tussen Gennep en San Pedro de Lóvago. Want het GESP gaat door met dit belangrijke werk.

Bezoek

De expositie ‘GESP 25 JAAR’ is van zondag 8 augustus tot en met zondag 12 september te zien in Museum Het Petershuis, Niersstraat 2 in Gennep. Het museum is open op woensdag, zaterdag en zondag tussen 13.30 tot 17:00 uur. De toegang is vrij, er wordt een donatie gevraagd waarvan bezoekers zelf de hoogte bepalen. Meer informatie is te vinden op www.museumhetpetershuis.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant