Een artist impression van de uitbreidingsplannen, met in het midden de nieuwe draaikom.
Een artist impression van de uitbreidingsplannen, met in het midden de nieuwe draaikom.

Teunesen & AVG: ‘De uitbreiding maakt Heijen écht mooier’

Algemeen 691 keer gelezen

HEIJEN | De uitbreiding van de haven is in Heijen een veelbesproken onderwerp. In het dorp bestaat er de angst dat met het uitbreiden de verkeersveiligheid, rust én natuur het moeten ongelden. Een angst die volgens de kartrekkende ondernemers Teunesen Zand en Grint en AVG Beheer niet nodig is.

Aan tafel zitten Tijn Koppelman van AVG Beheer en Jaap Deutekom van Teunesen Zand & Grint. Enthousiast vertellen de heren over recent georganiseerde excursies. Hier kon eenieder ter plaatse een kijkje nemen bij de voor Heijen zo bekende uitbreidingsplannen.

“Bij de beoordeling van alle cijfers en scenario’s die in de theoretische plannen worden gepresenteerd is het volgende belangrijk om te weten: wij moeten in onze plannen voor het gebied zowel de de meest ideale als ook ‘de slechtst denkbare situatie opnemen.” Jaap licht toe hoe de Nederlandse wetgeving op dit vlak werkt. “In de wettelijk verplichte m.e.r.-procedure wordt het plangebied van de havenuitbreiding verdeelt in allemaal vakjes. Vervolgens brengt die m.e.r.-procedure in kaart wat er in zo’n vakje allemaal wel kan op het gebied van natuur, milieu, geluid, verkeer en wat er niet kan. De uiterste scenario’s zijn allemaal overschattingen.” Tijn vult aan “Omdat wij nog niet precies weten wat er aan nieuwe bedrijvigheid komt, met name vanwege het nog onbekend zijn van de openbare invulling, moeten we rekenen met het door het CROW (Centrum voor Regelgeving en Onderzoek in de Grond-, Water- en Wegenbouw en de Verkeerstechniek) voorgeschreven negatiefste scenario qua vervoersbewegingen.” Volgens de mannen betekent dit dat er op papier in het uiterste geval bijvoorbeeld per acht seconden één vrachtwagen de haven inrijdt. “Dat zal in de praktijk nooit gebeuren. Zoiets kán niet eens. Door de uitbreiding zullen we juist op mínder vrachtwagens uitkomen.”

Dat behoeft enige uitleg. Als recyclebedrijf is AVG constant bezig met het verwerken van sloopafval als puin en beton, tot circulaire bouwmaterialen. Belangrijk voor deze nieuwe bouwstoffen zijn het zand en grint van buurbedrijf Teunesen. “Met onze recyclemethode die erg duurzaam is, nemen we het voortouw in de bouwwereld” legt Tijn uit. “Momenteel komen de grondstoffen in de haven aan en worden ze per vrachtwagen vervoerd naar een verderop gelegen locatie. Daar verwerken we het tot ons eindproduct, om het vervolgens terug naar de haven te vervoeren. Van daaruit gaat het naar onze klanten.” Jaap vult aan: “Bij een uitbreiding komt de productiefaciliteit in de haven, gaat alles direct per schip en hoeven vrachtwagens niet meer heen en weer te rijden.” Jaap stelt dat één boot net zo veel grondstoffen vervoert als 120 vrachtwagens. “Elke boot scheelt dus 240 vrachtwagenbewegingen. Uitgaande van maximaal vijf schepen die per dag in de haven aanmeren, kunnen we 1200 vrachtwagens per dag besparen.”

Verruiming
Het uitbreiden van de haven biedt naast voordelen voor AVG en Teunesen ook voordelen voor Heijen en de regio. Met de extra geul en draaikom krijgt de Maas bijvoorbeeld meer ruimte. Een nuttige bijkomstigheid waarmee wateroverlast zoals die van twee weken geleden kan worden beperkt. De genoemde draaikom biedt ook rustig viswater voor onder andere de plaatselijke visverening. “En, in het uiteindelijke plan is ook 15 hectare aan natuur opgenomen. Dat zijn ruim dertig voetbalvelden! Naast de al bestaande landtong komt er dus een flink stuk natuur bij,” vertelt Jaap. Dit groen zal Heijen en de nieuwe haven optisch van elkaar scheiden, zodat de kern weinig merkt van alle bedrijvigheid. Tijn: “Daarnaast leggen we ook een paar mooie wandelroutes aan”.

Mooier
Gedurende de excursies in het plangebied werd voor veel Heijenaren duidelijk hoe de vork nu écht in de steel zit. Ogen werden geopend en de twee ondernemingen kwamen in een nieuw daglicht te staan. “Ooh dus zo zit dat! Maar dit wist ik niet” was een veel gehoorde opmerking. Jaap: “Met die excursies hebben wij laten zien prachtige familiebedrijven te zijn. met de wortels in Heijen, die het beste met Heijen voor hebben.” Tijn: “Precies! Vanaf het moment dat we met de uitbreiding aan de slag zijn gegaan, hebben wij goed geluisterd naar alle betrokkenen. Er ligt een mooi plan waarin oplossingen en verbeteringen voor natuur, water, verkeer en werkgelegenheid samenkomen.” Jaap: “Wij hopen dan ook dat de plannen worden goedgekeurd door de gemeente, zodat we aan de slag kunnen. Wij denken écht Heijen mooier te kunnen maken.”


De excursies hebben de ogen van veel Heijenaren doen openen. 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant