Hugo Bens in gesprek met een bezoeker van de Streekmarkt in Sambeek.
Hugo Bens in gesprek met een bezoeker van de Streekmarkt in Sambeek.

‘Wij willen nog meer verbinding creëren’

Algemeen 363 keer gelezen

HAPS | “Land van Cuijk Boert Bewust. Heb ik dat niet eerder voorbij zien komen?” Dit kan goed kloppen. De agrarische organisatie timmert hard aan de weg om meer naamsbekendheid op te bouwen. Boeren uit elke deelsector werken onder deze vlag aan meer wederzijdse verbinding met de maatschappij. Voorzitter Hugo Bens uit Haps vertelt er graag meer over.

Door Mans Pere

Onder de vrolijk wapperende vlaggen buiten bij Bens BoerderEi prijkt het kroonjuweel van de Hapse pluimveehouder. De goed gevulde scharreleierenautomaat is volgens Hugo een schoolvoorbeeld van wat Boert Bewust wilt uitstralen. “Het is ons doel om boeren en burgers weer bij elkaar te brengen. Met zo’n automaat halen mensen de producten direct bij de boer. Niet alleen krijgt men dan een goed beeld waar het eten vandaan komt, je knoopt ook gemakkelijk een gesprek aan”.

Twee werelden
Meer verbinding tussen boer en maatschappij is volgens de pluimveehouder hard nodig. De werelden zijn te veel van elkaar gescheiden. Bens: “Al het voedsel in de wereld wordt door boeren geproduceerd. Maar in Nederland is slechts 0,2% van de bevolking boer.” Een uiterst bijzondere verhouding met dito uitdagingen. “Uiteraard heeft wel iedereen een mening over eten. En dat mag natuurlijk ook! We stoppen het tenslotte allemaal in onze mond. Maar het is wel belangrijk dat die mening wordt gebaseerd op waarheden. Dat is wat wij met Boert Bewust willen uitdragen.”

Alvorens Bens hier verder op ingaat, neemt hij een sprong terug in de tijd. Het vooroorlogse Land van Cuijk vormt het toneel van zijn spreken. “Honderd jaar geleden zag Nederland er heel anders uit. Iedereen was wel boer, kende een boer of werkte op een boerenerf. Zelfs de burgemeester had wel een paar kippen en varkens om te voorzien in zijn eigen voedsel. Dat betekende dat iedereen ook dezelfde lusten en lasten had. Je liep tegen dezelfde dingen aan en begreep elkaar.”

Nu zijn er eigenlijk twee werelden. De boer verzorgt nu zijn dieren of werkt op het land. Enkel via de media leest of ziet hij wat anderen daarvan vinden.” Horrorbeelden uit boerderijen zijn menig Nederlander niet vreemd. Verschillende actiegroepen die opkomen voor de rechten van dieren schuwen soms het spreekwoordelijke randje soms niet. Mensen raken hierdoor aangeslagen en wantrouwen de boer. “Onterecht”, spreekt Hugo. “Echt het overgrote merendeel is ontzettend goed voor zijn dieren.” Precies dit is waarom Boert Bewust in het leven is geroepen: Laten zien hoe het er écht aan toe gaat op de boerderij. Dat werkt het beste door mensen de boerderij te laten ervaren.

Beleef het boerderijleven
“Je moet het boeren beleven”, stelt Hugo. “Dat proberen wij niet te bereiken door met onze trekkers naar Den Haag te rijden. Nee, wij laten de ondernemer in zijn kracht in zijn eigen regio. Iedere ondernemer heeft zijn eigen verhaal. Door dit op een interactieve manier te vertellen ontstaat vanzelf die verbinding en het wederzijdse vertrouwen en respect.” Hugo snapt dat dit complex kan klinken en gooit er wat voorbeelden tegenaan. “Onze eerste activiteit was de Koeiendans. Dit is de eerste dag van het voorjaar waarop de koeien weer naar buiten mogen. Voor ons is dat natuurlijk leuk, als die koeien springend de wei in rennen. Maar voor anderen is dat echt iets geweldig. Ze stonden gewoon te klappen.” Ook het jaarlijkse schoolontbijt is een goed voorbeeld van hoe de inwoner van het Land van Cuijk, in dit geval de jongste generatie, op een leuke manier in aanraking komt met de nog steeds overwegend agrarische omgeving. “Tientallen kinderen waren toen in de stallen aan het ontbijten. Niet alleen is dat een ontzettend leuk uitje voor hen, ze leren ook nog eens hoe het er aan toe gaat op de boerderij en waar het eten vandaag komt.” Dit laatste is volgens de pluimveehouder van cruciaal belang: “Sommige kinderen denken echt dat vlees of eieren van de supermarkt komen. Die weten absoluut niet dat dit van onze dieren komt.” De landelijke zomeractie is ook een mooi voorbeeld. “In heel Nederland organiseerden boeren activiteiten op hun erf. Geweldig die reacties van burger. Daar krijg je als boer ook weer energie van.”


Willy Baltussen, melkveehouder uit Landhorst, ontbijt met de prijswinnaar van de kleurwedstrijd. 

Foodtour
Sinds enkele weken is ook de Foodtour van start gegaan. Op iedere weekenddag staat er in één of meerdere kernen binnen het Land van Cuijk de zogenaamde Smaakwagen. In samenwerking met Martien Bos, de Leijgraaf en Stichting Goei Leven worden hier de lekkerste hapjes gemaakt van producten geproduceerd door lokale boeren. Onder het genot van dat lokale lekkers praten Boert Bewust boeren mee over het Land van Cuijk, haar kernen en hoe verder. De herindeling biedt bijzonder veel kansen, maar ook complicaties. Door dit laagdrempelig onder de man te brengen wordt iedereen gehoord. “Ook dat is een goed voorbeeld van verbinding” legt Bens uit. “We laten mensen zien waar wij voor staan en wat de regio te bieden heeft. Maar leren juist ook van hen.”

Dit laatste is een belangrijk speerpunt van de Boert Bewust formule. De verbinding moet wederzijds plaatsvinden. “De samenleving heeft niet altijd in de gaten wat er allemaal op het boerenerf gebeurt. Maar niet alle boeren zijn goed op de hoogte van wat er zich buiten hun land of erf afspeelt. Die vergeten dat ook zij met beide benen ín de samenleving staan. Wij als Boert Bewust proberen hen dus ook te leren mee te gaan in die maatschappij. Dit werkt het beste door de boer zijn eigen verhaal te laten vertellen. Hoe het er aan toe gaat op zijn bedrijf en wat er allemaal bij komt kijken. Wij zorgen er voor dat die boer zijn eigen verhaal zo goed mogelijk kan delen.”

Iedereen is welkom
Om aan te sluiten bij Land van Cuijk Boert Bewust, en zo’n fraai bord in de tuin te mogen plaatsen, moet een agrarische ondernemer aan een eisenlijst voldoen. Soms is dit een kleine aanpassing aan de bedrijfsvoering en soms heeft het iets meer voeten in de aarde. “Je kunt je niet zo maar aansluiten. Maar boeren melden zich niet voor niets aan.” En het worden er steeds meer. Bij de oprichting bestond het samenwerkingsverband uit slechts een handjevol boeren. Inmiddels zijn er 22 agrarische ondernemers aangesloten bij het verbond. “En we hopen dat het er nog veel meer worden” beëindigt Bens zijn spreken. “Iedereen is welkom zich aan te melden. We leren je graag kennen. Want zo leert Land van Cuijk ons ook kennen.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant