Weet u iets van een ernstig ongeluk uit 1973?
Weet u iets van een ernstig ongeluk uit 1973? Foto: Leon Voskamp

‘Ik zoek mensen die zich iets kunnen herinneren van een dodelijk ongeluk uit 1973’

Algemeen 2.349 keer gelezen

BEUGEN | “Mijn geheugen laat me in de steek” vertelt Henk van de Biezen. “Het was in juli 1973, op dag twee van ons tweedaags fietstochtje, dat er een verkeersongeluk gebeurde met dodelijke afloop. Aan de toenmalige rand van Beugen, komende vanuit de richting van Elsendorp, dacht mijn vriendje van 11 te kunnen oversteken maar werd geschept door een auto.” Henk komt niet uit de regio maar wil ontzettend graag meer weten over deze schrijnende gebeurtenis. 

“Wat ik me herinner is dat we beiden voor de tweebaansweg stonden. Er was vrij zicht. Mijn vriendje stond rechts van mij. We moesten oversteken, alsof er ter plaatse een soort parallelweg was aan weerszijden, of misschien een vrij liggend fietspad.” Het duo bleef geduldig wachten en kijken. Rechts, links, rechts links. “Toen ik weer naar rechts keek zag ik dat mijn vriendje al aan het oversteken was. Het ging meteen mis. In mijn beleving had de weg duidelijk een bolling naar het midden toe en dat zal de reden zijn geweest dat mijn vriendje geen vaart kon maken bij het oversteken.” Henk vermoedt dat zijn kameraad zich had verkeken op de bolling van de weg. Of de snelheid van de naderende auto niet goed had ingeschat. “Mijn vriendje vloog met fiets en al door de lucht. Ik geloof dat er direct mensen in de buurt waren en dat ik meegenomen werd naar een huis langs de weg.”

“Ik heb me vaak schuldig gevoeld naar de ouders van mijn vriendje. Niet zozeer dat ik beter had moeten oppassen op hem ( ik was nog niet een jaar ouder) maar alsof ik moest uitleggen waarom mijn vriendje het niét maar ik wél overleefd heb. Ik had geen twijfels over wel of niet oversteken op dat moment, het kon gewoon nog niet. Hij dacht dat het wél kon.” Henk vreest dat de ouders van zijn vriendje wellicht dachten dat de jongens hebben groepen ‘ja kom, nu!’. “En dat ik toch niet vertrok, en hij wél. Dat ik hem heb misschien zelfs zou hebben aangemoedigd!” Direct verzekert Henk dat dit niet aan de orde was. Maar hij snapt hoe dat soort gedachtes ontstaan.

Inmiddels zijn er ruim 48 jaren verstreken. Ondanks dat Henks geheugen hem af en toe in de steek laat, blijft deze zwarte jeugdherinnering hem bij. “Ik moet in ieder geval de plek nog een keer zien. Voor mijn gevoel is het verhaal en de beleving nog niet compleet genoeg.” Maar waar was dit? Wie weet er nog iets over een dodelijk auto ongeluk in juli 1973, ergens aan de rand van Beugen?

Weet u meer? Laat het ons weten via redactie@demaasdriehoek.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant