Verbijsterd zag het publiek hoe Iets met Boeren op een interactieve en speelse manier inzicht gaf in de constant veranderende landbouw.
Verbijsterd zag het publiek hoe Iets met Boeren op een interactieve en speelse manier inzicht gaf in de constant veranderende landbouw.

Iets met Boeren: ‘Ze zouden eens voor de Tweede Kamer moeten optreden’

Algemeen 553 keer gelezen

SINT ANTHONIS | Vermindering van de veestapel, veranderend consumentengedrag, een toenemende hang naar natuur. Er gebeurt momenteel bijzonder veel in de agrarische wereld. De boerderij is in de huidige tijd hét decor van deze maatschappelijke ontwikkelingen, maar ook de bijkomende zorgen. Maar sinds vrijdag vormt de boerderij ook een letterlijk decor. De voorstelling ‘Iets met Boeren’ ging die dag in première op het boerenerf bij minicamping De Esrand in Sint Anthonis.

Door Mans Pere

In klein gezelschap begint de voorstelling in een boerenschuur. Een vijftigtal bezoekers wordt opgedeeld in drie groepen en neemt vervolgens als één geheel plaats. Een presentator van Bureau Pees neemt het woord. Dit Brabantse productiehuis richt zich veelal op maatschappelijke thema’s, en Iets met Boeren is niet anders. “We zijn twee jaar geleden met de voorbereidingen gestart. We willen boeren en niet boeren dichter bij elkaar brengen om eens de problematiek die bij de boeren speelt in beeld te brengen.”

Wanneer de professionele acteur is uitgebabbeld wordt heel het publiek naar buiten genomen. Lopend langs een weiland begint bombastische muziek het groene gras te vervoeren. Staand in dit gras is een handvol regionale acteurs die zich hullen in een typisch boeren overall. “Dit is ons verhaal. Dit is wie wij zijn” klinkt het over de speakers. “We leefden van de wereld om ons eens. Van de dieren om ons heen.” In enkele zinnen wordt de eeuwenoude agrarische geschiedenis en het bijkomende maatschappelijk belang van de sector treffend belicht. “Maar nu zitten we in de weg.”

De gemaakte groepen maken vervolgens individueel bij diverse minivoorstellingen op verschillende plaatsen op het erf, kennis met de verregaande zorgen waar de boer momenteel mee kampt. De steeds veranderende regels vanuit de gemeente, Den Bosch en Den Haag waaraan continue moet worden aangepast, is zo’n kopzorg. Maar ook geld, subsidies, export en import, machtsbeluste supermarkten, consumentengedrag en natuurlijk innovatie komen de hoek om kijken. “Je moet wel groeien wil je de boterham kunnen blijven verdienen. Maar hiér kan dat niet!” oreert één van de spelers die een traditionele boerin vertolkt. “Groei is niet de enige richting!” aldus haar tegenspeelster. “Het moet allemaal duurzaam, klimaatneutraal. Hoe dan?” is het directe antwoord.

In anderhalf uur tijd laat Iets met Boeren aan het publiek zien dat het agrarische leven allesbehalve makkelijk is. De werkweken van soms wel 90 uur leiden in de huidige maatschappij enkel maar tot onzekerheid, zorgen en problemen. Hoe staat het ervoor met de agrarische toekomst?

Dit moet anders!
“Mooi, herkenbaar stuk. En heel goed gespeeld allemaal”, stelt een enthousiaste bezoeker na afloop. “Ze zouden eens voor de Tweede Kamer moeten optreden” licht een echtpaar toe. Zowel man en vrouw zijn op de boerderij opgegroeid. “Het is zo herkenbaar. Eigenlijk is het absurd hoe het momenteel gaat. Die steeds nieuwe regeltjes van een totaal ander kabinet. Dan linksom, dan weer rechtsom. Ik snap wel dat boeren er mee uit scheiden” roept de dame. “Ook ben ik blij dat ik zo veel mogelijk bij de boer zelf koop, en eet volgens het seizoen. We produceren in Nederland al zo veel eten. En toch moet alles worden ingevlogen. Dit moet écht anders!” De supermarkten hebben te veel macht, is de algemene conclusie die meneer en mevrouw uit de voorstelling hebben getrokken. Net als de politiek. “Ze zouden hen allemaal eens moeten uitnodigen voor deze geweldige voorstelling!”

‘Iets met Boeren’ werd mede mogelijk gemaakt door leden van Toneelgroep Westerbeek, Doekmaroploo, wagenspeelgroep Karrespel (Oploo), Kakelbond (Ledeacker) en Onderlinge Vriendschap (Wanroij).  

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant